'Visie op wonen en wijken' spel prettig middel om gesprek aan te gaan over woonvisie

Interview met René de Groot, bestuurder Maasdelta

Woningcorporatie Maasdelta zocht naar een manier om met haar belanghouders het gesprek aan te gaan over een nieuw ondernemingsplan. Ze kozen ervoor om samen met gemeenten, zorgorganisaties, collega-corporaties en de Raad van Commissarissen het interactieve ‘Visie op wonen en wijken’ spel te spelen. René de Groot, bestuurder bij Maasdelta, is enthousiast over het spel.

Voor René de Groot was het logisch om het Visie op Wonen spel te spelen met de gemeente en huurdersorganisatie. De samenwerking tussen de organisaties is goed, maar bij veel spelthema’s speelt echter ook de samenwerking met andere organisaties een rol. Hierom nodigde Maasdelta ook welzijnsorganisaties en een collega-corporatie uit. Het spelen met veel verschillende organisaties is goed bevallen, vertelt René de Groot: “Het spel zorgt ervoor dat we op een leuke manier een inhoudelijk gesprek voeren en elkaars visies, belangen en prioriteiten leren kennen. Tegelijk laat het spel goed zien dat we als corporatie keuzes moeten maken terwijl we rekening houden met deze visies.”

Meerdere invalshoeken met diverse groepen

Maasdelta speelde het spel in drie verschillende groepen. De Groot: “We kozen er bewust voor om deze groepen divers samen te stellen, met organisaties afkomstig uit verschillende gemeenten. Dat zorgde ervoor dat thema’s vanuit meerdere invalshoeken werden aangevlogen, wat leidde tot interessante inzichten.” Op een andere dag kwamen de Raad van Commissarissen en de bestuurder bij elkaar om onderling het spel te spelen. Een ander pluspunt noemt De Groot: “Het spelelement zorgde ervoor dat iedereen van begin tot eind betrokken bleef en de middag nuttig én leuk heeft ervaren.”

Meerwaarde

Volgens De Groot zit er vooral meerwaarde in de interactiviteit, waarbij iedere deelnemer evenveel zeggenschap heeft om mee te praten over de verschillende thema’s. De Groot vertelt: “In het tweede deel van het spel gingen we op basis van elkaars argumenten aan de slag om tot bepaalde maatregelen te komen. De deelnemers kwamen allemaal met verschillende standpunten, maar we slaagden er toch in om deze te overbruggen.” De resultaten van het spel vormen input voor het nieuwe breed gedragen ondernemingsplan van Maasdelta. De Groot: “We vergelijken onze eigen visie met de resultaten van het spel: dit samen vormt een goede basis voor de vervolggesprekken met de belangenhouders. Het spel blijkt dus een perfect middel om als corporatie in gesprek te gaan met je samenwerkingspartners in de wijk of zelfs je raad van commissarissen!”

Meer weten over het spel?

Het Visie op Wonen spel nu ook online te spelen!
In verband met de maatregelen rondom corona bieden we nu ook aan om het spel online te spelen. Dit gebeurt in iets aangepaste vorm, daarvoor leveren we maatwerk. Neem hierover contact op zodat we samen de mogelijkheden kunnen verkennen.

In dit filmpje ziet u in vogelvlucht hoe het spel werkt. Meer weten? Bekijk de uitgebreide uitleg of neem vrijblijvend contact op met Vera Beuzenberg.