Urgentie meer variatie en volume van woonvormen voor senioren groot

Verslag masterclass ‘Woonvarianten voor senioren’, 17 oktober 2019

De tweede editie van de masterclass over wonen voor senioren’ kon rekenen op veel belangstelling. Initiatiefnemers, adviseurs en ontwikkelaars uit het hele land kwamen naar woongemeenschap De Oosterburen in Den Bosch waar we te gast waren. Hier werd niet alleen geluisterd naar presentaties van onder andere KilimanjaroWonen en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, we gingen ook ‘op excursie’ in deze gloednieuwe woongemeenschap waar de bewoners enthousiast over vertelden.

Kennis ophalen, ontwikkelen én delen

“De urgentie voor meer variatie en volume van woonvormen voor senioren is groot”, opent Barbara van Straaten de bijeenkomst. Ze vertelt: “Met het kennisprogramma ‘Woonvarianten voor senioren’ willen we bijdragen aan de opgave dat senioren van nu én in de toekomst prettig oud kunnen worden in een voor hun passende woonomgeving. We halen op, ontwikkelen én delen kennis. Op onze website delen we bijvoorbeeld inspirerende voorbeelden van woonvormen voor senioren en de geleerde lessen van initiatiefnemers.“

De-Oosterburen-Den-Bosch-2

Collectief ontwikkelen; bouwen, wonen en ouder worden

Samen bouwen aan kleinschalige levensloopbestendige woonprojecten, daar zet Magdaleen Kroese, architect bij MAG architecten en lid van het bestuur bij stichting KilimanjaroWonen, zich met hart en ziel voor in. Samen met Kitty van Hesen en Stephan Maussen timmert zij sinds 2011 met KilimanjaroWonen hard aan de weg. Ze begeleiden de ontwikkeling van woon- en leefvormen, waarbij de kracht en zelfredzaamheid van de inwoners centraal staan. Kroese vertelt: “Wij zijn geen ontwikkelaars; wij helpen mensen om uitgesproken woonideeën te realiseren.” Dit doen zij via het faciliteren van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap CPO.pdf (CPO). ”Wij staan de particulieren bij met raad en daad, het belangrijkst is dat de initiatiefnemers tot een gezamenlijk plan komen.” De afgelopen jaren begeleidde Kroese samen met haar collega’s tal van CPO-projecten van idee naar een duurzame en levensloopbestendige plek. Tijdens de masterclass deelt ze voorbeelden en vertelt ze over het proces. Eén van die projecten is de ontwikkeling van De Oosterburen.

Kroese somt de voordelen van deze woonprojecten op: een grote inbreng van de bewoners, langer zelfstandig- en actief wonen, sterke binding met elkaar en met de buurt en gezelligheid. Maar het vraagt ook veel van de groep: volharding, met onzekerheid kunnen omgaan en jezelf en anderen iets kunnen gunnen. “Dat zijn wel factoren waar je rekening mee moet houden tijdens de ontwikkeling van een woonproject”, sluit Kroese af.

Nieuwe ontwikkelingen rond de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg

Na een rondleiding door de bewoners van de woongemeenschap waarin we letterlijk een kijkje in de keuken kregen, vertelt Frank van der Voort, senior adviseur bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), over de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ). Doel van de regeling is het stimuleren van nieuwe kleinschalige woonvormen voor mensen met een laag- of middeninkomen. De regeling is bedoeld voor bewonersinitiatieven en voor initiatieven van sociale ondernemers die ‘woonzorgarrangementen’ willen realiseren voor mensen boven de 55 jaar.

Van der Voort: “De regeling loopt nu een aantal maanden, maar in de praktijk zien we een aantal knelpunten. Daarom veranderen er in januari 2020 een aantal voorwaarden waarmee de regeling toegankelijker wordt. De regeling wordt onder meer toegankelijk voor wooninitiatieven waar ook (intensieve) zorg wordt aangeboden en de RVO neemt een deel van de financieringsrol van banken over.” Meer weten over deze wijzigingen? Lees dan de kamerbrief ‘over de huisvesting van ouderen’.

“Wie gaat komend jaar een aanvraag doen voor de SZW?”, vraagt van Straaten tot slot. Veel handen gaan de lucht in. Het laat zien hoeveel ideeën er leven om nieuwe woonvormen op te zetten. Dat belooft veel goeds. We kijken terug op een inspirerende middag op een prachtige locatie.

De-Oosterburen-Den-Bosch

Meer informatie

Op onze projectpagina houden we de kennisontwikkeling en resultaten bij. Wilt nu niets missen? Meld u aan voor onze Update Wonen en zorg.

Meer informatie