Terugblik op de eerste editie van Brilliant Breakfast

Cor van Montfort (Tilburg University / Algemene Rekenkamer) trapte de eerste editie van Brilliant Breakfast af op de vroege ochtend van 29 maart. De aanwezige partners leerden van Van Montfort dat goed bestuur een mechanisme vergt dat de menselijke zwakheid in toom houdt – iets waar we waarschijnlijk niet vaak bij stilstaan. Onder het genot van een vers ontbijt gingen de deelnemers in gesprek. Een directeur reageerde op een junior projectleider, een toezichthouder legde haar dilemma op tafel over de balans tussen vertrouwen en wantrouwen en moeilijkheden over goed bestuur in regionale samenwerkingsverbanden werden gedeeld.

Van Montfort wakkerde de creativiteit van de deelnemers aan tijdens een rondje ‘brainwriting’. Vragen van de aanwezigen circuleerden op papier door de zaal en werden beantwoord met tips en ervaringen van andere deelnemers. Er klonken geluiden over het doorbreken van ‘groepsdenken’ door een externe bij overleggen te betrekken. Er werd geopperd dat het verbaliseren of vastleggen van doelen een bepaalde verplichting met zich meebrengt om deze ook te behalen. Of deze te moeten toelichten wanneer ze niet behaald zijn.

Uiteindelijk vertrokken de deelnemers, afkomstig van onder meer het ministerie van BZK, een woningcorporatie, de gemeente Ede en meerdere adviesbureaus, naar hun werk met tips voor goed bestuur, een gevulde maag, nieuwe contacten en een dosis inspiratie. Wilt u er de volgende keer ook bij zijn? Noteer dan alvast 31 mei in uw agenda. De tweede editie van Brilliant Breakfast staat in het teken van ‘Complexiteit: hoe ga je om met onzekerheid en onvoorspelbaarheid?’

Over Brilliant Breakfast

Als partner van Platform31 kunt u het brede netwerk van partners (gemeenten, ministeries, corporaties, marktpartijen) dit jaar maar liefst vier keer ontmoeten tijdens een Brilliant Breakfast op woensdagochtend. Tijdens dit ontbijt geeft een inspirerende spreker de aftrap op een domeinoverstijgend onderwerp. Daarna verkent u dit onderwerp samen met de spreker aan de hand van een creatieve werkvorm. Aan het eind van het ontbijt vertrekt u met een goodiebag aan goede ideeën, inspirerende tips en visitekaartjes. U kunt zich nu al aanmelden voor de komende editie:

Woensdag 31 mei 2017: Complexiteit – omgaan met onzekerheid en onvoorspelbaarheid


Noteer in uw agenda:

Woensdag 27 september 2017: Grenzen – waar trekt u de grens?

Woensdag 29 november 2017: Hoe creëert u maatwerk en adaptief beleid?