Spelen met transformatieopgaven

Tijdens de jaarlijkse programmabijeenkomst werd voor het eerst de serious game Transform gespeeld. Bij dit spel leer je vanuit verschillende rollen onderhandelen, samen tot heldere afspraken en tot een goede samenwerking te komen. Hoe bevalt dat? En welke inzichten levert dat op?

Bij de serious game Transform moeten spelers zich verplaatsen in bewoners, de gemeente of projectontwikkelaar. Eerst mag je jouw ideale wijk vanuit jouw belangen inrichten. Ben je klaar? Dan moet je proberen om samen vanuit de verschillende belangen tot één oplossing voor de wijk komen. En dat betekent samen in gesprek gaan. Hoe krijg je de verschillende belangen bij elkaar? Hoe zorg je dat er uiteindelijk een wijk komt waarin ieders belang tot zijn recht komt? De gesprekken leiden uiteindelijk tot een invulling van de wijk. Wie de meeste plannen kan realiseren, verdient de meeste punten. Een goed compromis levert daarentegen niet slechts één winnaar op; als alle partijen samen tot een goede oplossing komen, levert een eerlijke® verdeling van de punten op.

Tegenstellingen overwinnen

De serious game Transform is speciaal ontwikkeld door het programma Stedelijke Transformatie, in samenwerking met Living Story, zodat spelers beter leren inleven in andere doelgroepen. Door in verschillende ronden een wijk te bouwen, verken je hoe je ook met de belangen van een ander rekening kunt houden. Daarmee leer je begripvoller samenwerken en je echt goed te verdiepen in de redenen waarom een andere partij graag iets wil. Tijdens de jaarlijkse programmadag leidde het spelen van het spel al meteen tot handige inzichten. Zo lijken belangen soms tegengesteld, maar helpt het om die belangen bespreekbaar te maken. Hierdoor lijken aanvankelijk tegenstelde belangen toch verenigbaar. “Heel handig! Het lijkt mij goed om dit spel met het team te spelen bij de start van een project”, vertelde ook een van de gamers. En dat kan: de serious game Transform reist heel Nederland af om partijen nader bij elkaar te brengen.

Ook spelen?

Zelf de serious game Transform spelen? We komen graag bij jouw gemeente of organisatie langs. Neem contact op met Maarten Hoorn voor meer informatie of het maken van een afspraak:

Maarten Hoorn

Maarten Hoorn

Wonen, ruimte en leefbaarheid

06 10 15 67 08