Proeftuin sociaal inkopen #2: Aanbesteden

Appels met peren vergelijken kan dat?

De deelnemers van de proeftuin sociaal inkopen worden gastvrij ontvangen door Ron Krielen bij de Uit de Buurtfabriek in Eindhoven. Het onderwerp aanbesteden staat op de agenda. Maartje Speksnijder van CMS geeft deze ochtend een stoomcursus over de mogelijkheden van de Aanbestedingswet om ruimte te bieden aan innovatieve en kleinere (sociaal) ondernemers. En Marieke Snoek deelt hoe het sociale onderneming Cycloon is gelukt om aanbestedingen te winnen. Lees mee met een aantal inzichten uit deze module.

Denk in oplossingen

Volgens de wet zijn aanbestedende diensten verplicht ‘maatschappelijke waarde’ te creëren. Dat betekent naast verstandig omgaan met publieke middelen ook het stimuleren van duurzaamheid, inclusie en innovatie. Juridisch gezien is er binnen bestaande (Europese) regelgeving heel veel mogelijk om dat te realiseren. De uitdaging ligt vooral in bewustwording over de mogelijkheden. Maar wat zijn dan die mogelijkheden?

Voordat je een aanbesteding in de markt zet, is het van belang dat je een aantal zaken helder hebt. Zowel intern door het betrekken van de juiste collega’s (van beleid, budgethouders, eventueel specifieke projectleiders) en extern door de markt te onderzoeken.

Drie tips om maatschappelijk aanbesteden via sociaal ondernemers werkelijkheid te maken:

  1. Zet het eindresultaat van het inkooptraject voorop
    Begin met de vragen: Wat willen we bereiken? Wat is het beleidsdoel? Welke maatschappelijke waarde willen we genereren? Hoe sluit dit aan bij het MVI-actieplan van de gemeente? Bepaal als aanbestedende dienst wat je wilt als eindresultaat en laat de markt bepalen hoe dat bereikt wordt. De ervaring leert dat juist alternatieve werkwijzen zorgen voor sociale resultaten.
  2. Organiseer een marktconsultatie
    Een discussie met marktpartijen brengt vaak verrassende inzichten en helpt wanneer je een markt nog niet goed kent. Haal op wat ondernemers vinden en toets wat passend is bij de markt (bijvoorbeeld of artikel Aw 2.82 zinvol is of welke prijs-kwaliteit verhouding gehanteerd kan worden). Volgens Snoek zijn marktconsultaties het succes achter de vele aanbestedingen die haar sociale onderneming Cycloon heeft gewonnen doordat zij vooraf haar inbreng heeft kunnen geven. Een uitnodiging kan via Tenderned verspreid worden of via het eigen netwerk in de regio.
  3. Maak gebruik van artikel 2.82
    Als aanbestedende dienst mag je niet discrimineren tussen potentiele aanbieders; bij artikel 2.82 mag dat juist wel. Hier maken alleen aanbieders een kans waarvan minimaal 30% van de werknemers gehandicapt of kansarm (voorbehouden opdracht). Dit geldt voor sociale ondernemingen en is daarom een ideaal middel voor aanbestedende diensten impact te maken op arbeidsparticipatie. Vervolgens vindt er een reguliere beoordeling plaats op basis van prijs-kwaliteit. Gunningscriteria kunnen worden toegevoegd om alsnog ook duurzaamheid te bevorderen. Sociale onderneming Cycloon heeft zo meerdere aanbestedingen gewonnen.

Daag de markt uit

Daag de markt gerust uit maar voorkom overvragen. Stel kaders als aanbestedende dienst, maar laat ruimte voor ondernemers om zelf na te denken over de meerwaarde die zij kan leveren. Heel simpel gezegd, bepaal dat je een fruitschaal wilt – zonder te benoemen wat voor fruit je wenst. Stel randvoorwaarden op waaraan het resultaat moet voldoen. Door van te voren duidelijk te maken waar je op gaat toetsen, maak je een weloverwogen beoordeling makkelijker. Zelfs als dat een vergelijking van appels met peren wordt.