Podcast31 – #6 Inkopen met impact

Als publieke organisatie kun je verschil maken met hoe en waar je diensten of producten inkoopt. Zo kun je bijvoorbeeld bijdragen aan een slimme, groene en gezonde toekomst door te kiezen voor duurzame producten of circulaire materialen. Of kiezen voor bepaalde dienstverleners die ook bijdragen aan een inclusieve samenleving. Inkoopkeuzes hebben dus maatschappelijk impact. Hoe kun je daarop sturen? En wat zijn de mogelijkheden als publieke organisatie? Daarover gaat de nieuwste aflevering van Podcast31.

Sommigen noemen het inkopen met maatschappelijke impact, anderen noemen het duurzaam of sociaal inkopen. Je kunt opdrachten opknippen in percelen opknippen en uitbesteden aan impact ondernemers. Of gunningscriteria opnemen als inkoopvoorwaarde, zodat impact als randvoorwaarde geldt. Wat is daarin het verschil? En welke mogelijkheden heb je als bijvoorbeeld gemeente wanneer je met jouw manier van inkopen rekening wilt houden met de maatschappelijke impact?

Om antwoord te krijgen op deze (en meer) vragen, praat gespreksleider Fenneke van der Aa met:

  • Elisabetta Manunza (Universiteit Utrecht)
  • Alan Wemmenhove (gemeente Apeldoorn)
  • Jolijn Creutzberg (Van Hulley)

Podcast31 – aflevering 6: Inkopen met impact

Meer lezen?

Kennisdossier: Impact ondernemerschap

Platform31 bundelt de belangrijkste kennis over impact ondernemerschap in het online kennisdossier Impact ondernemerschap. Met daarin onder andere een roadmap met praktische instrumenten om impact ondernemerschap in de regio te stimuleren, relevante vragen bij gemeentelijk inkopen met impact en de nieuwste trends en ontwikkelingen op het vlak van ecosysteemverbetering voor impact ondernemerschap.