Oproep: werk samen aan een groene stad

Groen in het stedelijk gebied is essentieel. Het vermindert de kans op wateroverlast en verkoelt de stad in de zomer. Groen draagt bij aan een betere gezondheid en een hoger welzijn van inwoners. Ook voor de leefbaarheid en biodiversiteit is een groene stad van groot belang. Hoe kunnen gemeenten integraal samenwerken aan het realiseren van kwalitatief groen dat bijdraagt aan meerdere doelen, zoals klimaatadaptatie, gezondheid, leefbaarheid en biodiversiteit? In de tweedelige sessie ‘Groen in de stad’ werkt u samen met vakgenoten aan een strategische en praktische aanpak. Meld u snel aan!

Het kwalitatief vergroenen van stedelijk gebied vraagt om een integrale aanpak. Maar hoe organiseer je dat? Hoe zorg je ervoor dat plannen die op de ene afdeling worden gemaakt, niet onbewust worden belemmerd door een andere afdeling? Hoe voorkom je dat een initiatief slechts een bijdrage levert aan één beleidsdoel, terwijl het mogelijk aan meerdere beleidsdoelen kan bijdragen? Platform31 gaat graag samen met u op zoek naar creatieve oplossingen.

Waarom meedoen?

In twee bijeenkomsten gaat u aan de slag met vraagstukken die spelen in uw gemeente. U leert van toonaangevende experts (o.a. van Wageningen University en Research) en krijgt volop ruimte om ervaringen uit te wisselen met vakgenoten. U ontvangt handelingsperspectieven waarmee u een antwoord op maat kunt formuleren voor uw stad.

Wat gaan we doen?

Tijdens de online startbijeenkomst op donderdag 5 november (10.30 tot 12.30 uur) presenteert tv-tuinman en oprichter van NL Greenlabel Lodewijk Hoekstra een onderzoek naar de waarde van groen op vier verschillende domeinen: klimaatadaptatie, gezondheid, biodiversiteit en economische waarde. We inventariseren welke vraagstukken spelen in uw gemeente en welke barrières u tegenkomt bij het vergroenen van de stad. De bijeenkomst biedt volop ruimte voor interactie en kennisuitwisseling. Zo krijgt u een beter beeld van wat speelt in andere gemeenten, welke oplossingen er al zijn en wat mogelijk ook relevant is voor uw eigen gemeente.
Tijdens de tweede (online) sessie in februari of maart 2021 delen experts hun meest recente inzichten en helpen zij u bij het oplossen van uw vraagstukken.

Voor wie?

Werkt u bij een gemeente én bent u bezig met de vergroening van het stedelijk gebied? Wilt u graag integraal samenwerken met uw collega’s aan deze vergroeningsopgave, maar blijkt dit in de praktijk toch moeilijker gezegd dan gedaan? Dan is deze tweedelige sessie voor u interessant!

Aanmelden

Wilt u deelnemen aan de tweedelige sessie ‘Groen in de Stad’? Meld u dan snel aan. Er is ruimte voor maximaal 15 gemeenten.
Let op: door het onderstaande formulier in te vullen, meld u zich aan voor beide bijeenkomsten.