Ontdek Tilburg tijdens de Nacht van de Stad

Woensdagavond 28 september staat de binnenstad van Tilburg in vuur en vlam! Tijdens de Nacht van de Stad kun je genieten van gratis live muziek, theater, nieuw creatief talent, excursies en nog veel meer. Een nacht waarop veelzijdig Tilburg laat zien wat het in de nachtelijke uurtjes te bieden heeft. Iedereen is meer dan welkom: inwoners, bezoekers en natuurlijk ook de deelnemers van de Dag van de Stad.

Nacht van de stad

Kom je naar de Dag van de Stad op 29 september in Tilburg? En heb je niet genoeg aan een dag? Speciaal voor de deelnemers van de Dag van de Stad zijn er tijdens de Nacht van de Stad diverse gratis excursies. Met dit gevarieerde programma heeft iedereen de kans om Tilburg by night te ervaren. Na de muzikale opening om 19:00 uur bij Club Smederij in de Spoorzone Tilburg kies je voor één of twee excursies. Aan het einde van de avond sluiten we om 22.30 uur gezamenlijk af met andere deelnemers in The Cat’s Back.

Bekijk het hele programma en schrijf je in op www.nachtvandestad.nl

Excursies

 1. Nachtelijke stadswandeling
  Na de coronacrisis is er de opgave om de zwaar getroffen sectoren cultuur en horeca een nieuwe impuls te geven en toekomstbestendig te maken. Binnenstadmanagement Tilburg (BMT) en het gemeentelijke gebiedsteam laten zien hoe de horeca in de Tilburgse binnenstad zich ontwikkeld heeft. Daarnaast heeft Tilburg de laatste jaren veel nieuwe plekken toegevoegd aan de openbare ruimte. De wandeling leidt je daarom langs het Stadsforum in oprichting en veel andere mooie plekken waar Tilburg trots op is.
 2. Rondleiding daktuin Moes
  Op het oude V&D pand midden in het centrum komt de mooiste daktuin van Tilburg: Moes. Moes verbindt de stad met de natuur en laat geen bezoeker onberoerd. Bewust of onbewust word je kijk op de wereld opgeschud. Naast een daktuin komen er bijen en een winkel, waar Moes producten van de daktuin verkoopt. Mede Moes- oprichter Mirjam Slob neemt je mee in de totstandkoming van dit unieke project.
 3. Martin Fondse op jazzpodium Paradox
  Componist des vaderlands Martin Fondse geeft een heel bijzonder optreden op de planken van jazzpodium Paradox. Op verzoek van het Amsterdamse jazzpodium Bimhuis formeerde hij een prikkelende gelegenheidsbezetting en schreef daar muziek voor. Onder meer met de bekende Noorse ECM-saxofonist Trygve Seim.
 4. De Tatiana Experience in theater De Nieuwe Vorst
  Midden in Tilburg huist een bijzonder theater, verborgen in een historische villa: theater De Nieuwe Vorst. De schaal is intiem en warm. Je zit dicht op de huid van acteurs of dansers en na de voorstelling zitten ze aan het tafeltje naast je.
 5. Kunstdoolhof Doloris Meta Maze
  Verwonder je in Doloris Meta Maze, het grootste kunstdoolhof van Europa. Meta Maze biedt je een surrealistische ervaring die Alice in Wonderland, Stranger Things en Narnia met elkaar combineert. Het doolhof ligt in een oud postkantoorgebouw, beslaat 400m2 en heeft 40 ruimtes die lokale kunstenaars vorm hebben gegeven. Doloris’ Meta Maze bezoeken betekent klimmen en klauteren in soms kleine of donkere ruimtes. Het is daarom niet voor iedereen geschikt of toegankelijk. Zie ‘wanneer kan ik de meta maze niet bezoeken?’ voor meer informatie.
 6. Dansexpeditie Straatwild
  Straatwild speelt zich af in de stad, het podium waar je ’iedereen’ ontmoet. De plek waar verschillende leefstijlen, standpunten, opvattingen, meningen en soms vooroordelen botsen. Als toeschouwer krijg je een koptelefoon op en nemen de dansers van Vloeistof je op sleeptouw langs levendige pleinen en straten. Hier gaan ze de interactie
  aan met passanten. Met dans, muziek en tekst schept Vloeistof een beleving waarin je gaat twijfelen wat nou echt ‘echt’ is en wat niet. Wanneer kloppen je (voor)oordelen en wanneer helemaal niet? Een dansexpeditie over vooroordelen.
 7. Traverse
  De dakloze bestaat niet meer. Het stigma over de dakloze helaas nog wel. In deze interactieve excursie maak je kennis met twee locaties van de maatschappelijke opvang Traverse in Tilburg. Hemelsbreed scheelt het 500 meter, maar gescheiden door het spoor verschilt de relatie met de wijk en haar bewoners dag en nacht. Wat maakt dat de ene wijk prettig samenleeft en de andere de weg naar inclusie nog niet gevonden krijgt? Denk, doe en praat mee met de (tijdelijke) bewoners over de uitdaging waar we voor staan: een plek voor iedereen.

Centrale afsluiting
Is het programma voor Nacht van de Stad afgelopen, maar wil je nog niet naar huis of terug naar het hotel? Sluit de Nacht van de Stad dan officieel af in The Cats Back.

Schrijf je nu in!

Dat kan op www.nachtvandestad.nl. De excursies tijdens de Nacht van de Stad zijn alleen toegankelijk voor deelnemers aan de Dag van de Stad. Inschrijven is verplicht en kan tot en met zondag 18 september. Zijn er dan nog plekken vrij bij excursies? Dan gaan die naar mensen in armoedesituaties via de Quiet Community.

De Dag van de Stad

De Nacht van de Stad is een evenement voorafgaand aan de Dag van de Stad op 29 september in Spoorzone Tilburg. Iedereen is welkom: deelnemers aan de Dag van de Stad, maar ook inwoners en bezoekers van Tilburg. Want Tilburg is een stad van iedereen – hét thema van de Dag van de Stad. We streven dit jaar naar een stad waarin iedereen zich thuis voelt. Een stad waar iedereen gelijke kansen heeft, op werk, passende woonruimte, goed onderwijs en goede zorg. Een inclusieve stad die sociale en fysieke opgaven met elkaar verbindt. Dit komt terug in ons diverse programma, zowel in werkvormen als onderwerpen.

Schrijf je nu in op www.dedagvandestad.nl. Daar vind je ook meer informatie over het inschrijven, het thema, programma, de sprekers, gaststad en meer. Of volg de Dag van de Stad op Instagram, Twitter of LinkedIn.