Netwerkkaart brengt inzicht in samenwerking Nederlandse steden in Europese netwerken

Welke Nederlandse steden zijn betrokken bij Europese samenwerkingsactiviteiten? En op welke onderwerpen werken steden samen met andere Europese steden? Platform31 bracht het in kaart en legde het vast in De Netwerkkaart Europa, Nederlandse steden en hun samenwerking in Europese netwerken en programma’s. De netwerkkaart laat zien welke netwerken en samenwerkingsprogramma’s er in Europa bestaan en welke Nederlandse steden daaraan deelnemen. Het is voor het eerst dat er een dergelijk overzicht is gemaakt.

De Netwerkkaart biedt een overzicht van een ingewikkeld landschap aan netwerken en programma’s. Deze zijn gerangschikt op vier thema’s: Algemene samenwerking, Ruimte, Economie en SMART Cities, Sociaal en Veiligheid, en Duurzaamheid, Transport en Energie. Naast de steden van de G40 zijn ook de steden van de G4 opgenomen om ook hun activiteiten in Europa inzichtelijk te maken voor andere gemeenten.

Netwerkkaart Eindhoven
Overzicht Endhoven uit Netwerkkaart Europa (klik voor vergroting)

Meerwaarde netwerkkaart

Peter Rhebergen, secretaris van de themagroep Europa van de G40, is blij dat het overzicht er ligt. “Voor Nederlandse steden biedt deze netwerkkaart nieuwe inzichten: je kunt zien waar je collega-steden al bij betrokken zijn en daarvan leren. Of misschien ontdek je nieuwe thema’s waarop je met andere Europese steden en Europees geld een gedeeld kunt aanpakken. Belangrijk is dat je via een aantal van deze netwerken ook daadwerkelijk invloed kan uitoefenen op beleid in Europa. De netwerk kaart is daarmee een handig instrument bij de zoektocht naar Europese kennis en ontwikkelingen in eigen land."

De netwerkkaart zal jaarlijks worden bijgewerkt.