Lessen om centra in onze middelgrote steden weer vitaal maken

Tien middelgrote Europese steden maakten van 2016 tot 2018 innovatieve actieplannen en strategieën om de retailsector te revitaliseren en meer consumenten te trekken. Deze operatie heet RetaiLink. Op 5 april 2018 worden de lessen van RetaiLink gedeeld tijdens een dynamisch internationaal congres in Hoogeveen. De ‘International City Retail Experience 2018’.

Middelgrote steden in de problemen

Gert Bolkesteijn is gemeentelijk initiator binnenstad in Hoogeveen en nauw betrokken bij RetaiLink. “Door het internet is de wereld van binnensteden enorm veranderd. Mensen hoeven niet meer de binnenstad in om elkaar te ontmoeten. Online shoppen heeft een enorme vlucht genomen. Het traditionele winkelen is vrijwel verdwenen. Mensen willen wel graag een dagje uit. Vooral de grote steden profiteren daarvan. De middelgrote steden hebben vaak niet die aantrekkingskracht en ervaren daarom juist meer problemen. Minder bezoekers in het centrum, minder retail omzet, een toename van de leegstand, verpaupering. Op deze veranderingen is nog onvoldoende antwoord. In krimpgebieden is het nog een factor erger. Deze ontwikkeling zien we in heel Europa. Die problemen schreeuwen om een stevige en geïntegreerde aanpak.”

Winkelgebieden moeten compacter

“RetaiLink heeft oplossingen verzameld,” zegt Gert Bolkesteijn. “We hebben met tien steden onderzoek gedaan en elkaar kritisch onder de loep genomen. Ook hebben we experts betrokken. De uitdaging is groot en vraagt om radicale keuzes. De winkelgebieden moeten compacter, dus minder winkelvloeroppervlak. En je moet er met elkaar alles aan doen om de consument een plezierige dag te bezorgen. Er moet beleving in het centrum zijn, in de openbare ruimte en ook in de winkels en horeca. Verder moet je gezamenlijk optrekken in branding, marketing en promotie. Ondernemers, overheden, vastgoedeigenaren, moeten samenwerken met deze innovatieve strategieën, dat is cruciaal.”

Neuromarketing en place management

Tijdens ICRE2018 worden de lessen van RetaiLink gepresenteerd en krijgen internationaal erkende experts een podium. Zo zal Luis Martinez-Ribes vanuit zijn kennis van neuromarketing vertellen over hoe je kunt inspelen op de werking van het brein. Simon Quin is een autoriteit op het gebied van place management. Hij vertelt over zijn onderzoek High Street UK 2020, waaruit 25 succesfactoren zijn gerold voor een vitaal en toekomstbestendig stadscentrum. Quin noemt onder andere een gezamenlijke visie van de stakeholders en samenwerking rond innovatie in de retailbranche, maar ook de inrichting voor voetgangers en logische openingsuren.

Meer informatie

Het congres kent nog meer boeiende sprekers en onderwerpen. Er is veel ruimte voor interactie en gesprek. Publiek en privaat komen samen tijdens het congres: ondernemers, overheid, centrummanagers, ontwikkelaars en vastgoedeigenaren. Op www.icre2018.eu is het complete programma te vinden en het inschrijfformulier.