“Kijk goed om je heen als je bij iemand thuiskomt, je krijgt meteen een beeld”

Het goede gesprek van Irini Boxma, coördinator Kind aan Huis bij Solidez in Wageningen

Inwoners die hulp zoeken bij financiële of andere sociale problemen, komen terecht bij gespecialiseerde professionals. Om goede ondersteuning te bieden moeten zij een beeld zien te krijgen van wat er speelt op meerdere leefgebieden. Gezondheidsproblemen gaan namelijk vaak gepaard met problemen op andere leefgebieden. Denk aan (stress door) armoede en schulden, zorg voor anderen en onzekerheid over werk. Dat vraagt om een breed en goed gesprek. Maar hoe voer je zo’n gesprek, en wat heb je daar als professional voor nodig van je organisatie? In een reeks filmpjes vertellen ervaren professionals, werkzaam in verschillende domeinen, over ‘hun’ goede gesprek.

In dit filmpje vertelt Irini Boxma over haar ervaringen als coördinator van het project Kind aan Huis van de Wageningse welzijnsorganisatie Solidez. Deze organisatie biedt ondersteuning aan kwetsbare gezinnen in de gemeente Wageningen. Ouders geven zelf aan wat hun behoefte is; hun vraag staat centraal. Om een beeld te krijgen van die vraag, zoekt Irini gezinnen samen met een collega thuis op voor een eerste, goed gesprek.

“Als je bij iemand thuiskomt krijg je meteen veel informatie. Kijk dus goed om je heen. Roken ze? Zijn er huisdieren? Hangen er familiefoto’s aan de muur? Dan krijg je al een beeld van hoe het daar gaat en heb je verschillende haakjes voor een gesprek.”

Het goede gesprek

Gemeenten en uitvoeringsorganisaties werken hard aan het voorkomen en terugdringen van gezondheidsverschillen onder hun inwoners. Daarvoor is aandacht nodig voor achterliggende factoren als armoede, eenzaamheid en stress. Daarom voeren professionals gesprekken met inwoners over wat speelt op meerdere leefgebieden zodat ze daadwerkelijk en duurzaam uit hun situatie kunnen klimmen. Wij spraken met vijf ervaren professionals uit verschillende domeinen: wat maakt een goed gesprek en wat heb je daarvoor nodig?

  • Bekijk hier het goede gesprek van Suzan Daamen, oprichter, ontwikkelaar en uitvoeringsprofessional bij de Uitvoeringsbrigade.
  • Bekijk hier het goede gesprek van Farley van Heydoorn, schuldhulpverlener bij gemeente Utrecht en eigenaar BuroVAT.
  • Bekijk hier het goede gesprek van Jennifer Ramkisoen, straathoekwerker bij de GGD Zaanstreek.
  • Bekijk hier het goede gesprek van Jolanda Mikic, beweegmakelaar WijVaals bij de gemeente Vaals.