Heerlen gaststad Dag van de Stad 2020

Heerlen is dit jaar de gaststad voor de Dag van de Stad op 26 oktober 2020. De stad, die het kloppend hart vormt van Parkstad Limburg, overtuigde de jury van de Dag van de Stad met een stevig bestuurlijk commitment en een inhoudelijk sterk programma-
voorstel. Burgemeester Roemer is trots en heet iedereen van harte welkom. "Het wordt een boeiend en leerzaam congres in onze stad en regio waar innovatieve stedelijke ontwikkeling inmiddels traditie is.”

Welke Nederlandse stad kent zijn oorsprong als Romeinse nederzetting en heeft ongekende veerkracht getoond toen de lucratieve mijnbouw in de jaren zestig verdween en veel werkgelegenheid met zich meenam? En welke stad zette die heropleving kracht bij, met een bloeiende Big Data Campus en het baanbrekende multifunctionele stationsgebied het Maankwartier dat met recht als één groot kunstwerk gezien kan worden? Het is de stad die het kloppend hart vormt van Parkstad Limburg en dit jaar ook de stad van de vermaarde Internationale Bau Ausstellung, een doorlopende expositie van tientallen projecten op het gebied van innovatie in bouwen, wonen en leven in de stad. Het is de stad waar grensoverschrijdende samenwerking de economie een belangrijke impuls geeft en waar hedendaagse uitdagingen als bevolkingsdaling dankzij bestuurlijk lef en innovatiekracht ook kansen brengen. Het is kortom, de gaststad van de Dag van de Stad 2020: Heerlen!

Prominente vraagstukken

De jury, bestaande uit secretaris-generaal Maarten Schurink van het ministerie van BZK en wethouder Mobiliteit Robert van Asten van gaststad 2019 Den Haag, was onder de indruk van het sterke bidbook, het enthousiasme en de stevige propositie van Heerlen. Bovendien scoort Heerlen hoog op vraagstukken die in veel andere Nederlandse steden op de agenda staan en tijdens eerdere edities van de Dag van de Stad minder prominent zijn uitgelicht. Hierbij valt te denken aan o.a. grensoverschrijdende samenwerking, bevolkingsdaling, fysieke transformatie, circulair bouwen en leefbaarheid.

Daarnaast overtuigde Heerlen de jury van de Dag van de Stad met een stevig bestuurlijk commitment en een inhoudelijk sterk programmavoorstel – niet alleen voor de Dag van de Stad, maar ook voor de Nacht van de Stad. Dit leerzame en informele evenement, dat stadssafari’s aanbiedt aan de vooravond van de Dag van de Stad, keert terug na het succes in Den Haag afgelopen jaar.

Trotse burgemeester

Ook de trots en bevlogenheid waarmee waarnemend burgemeester Roemer het bidbook van zijn stand in januari kwam aanbieden, droegen bij aan de keuze van de jury. Roemer is dan ook blij dat hij op 26 oktober alle leergierige stedelijke professionals van Nederland in zijn stad mag ontvangen: “Ik ben trots dat Heerlen de Dag van de Stad mag organiseren. Ik heet iedereen van harte welkom. Het wordt een boeiend en leerzaam congres in onze stad en regio waar innovatieve stedelijke ontwikkeling inmiddels traditie is”.

Video bekendmaking gaststad Heerlen

Verder komen door samenwerking

Ook projectleider van de Dag van de Stad, Frank Reniers van het ministerie van BZK, is verguld met de keuze. “Heerlen heeft met IBA Parkstad 2020 en het nieuwe bruisende Maankwartier niet alleen veel momentum; als onderdeel van het samenwerkingsverband Parkstad Limburg en als belangrijke motor voor de regionale economie – ook over de grens – is Heerlen bovendien een stad die bij uitstek belichaamt wat de essentie van Agenda Stad en de Dag van de Stad is: namelijk dat je als stad verder komt door samenwerking en door de krachten te bundelen bij gelijke opgaven. Voor heel veel stedelijke professionals zijn de opgaven waar Heerlen voor staat, ook de opgaven waar zij elke dag keihard aan werken. Daarom ben ik ervan overtuigd dat de Dag van de Stad 2020 opnieuw het drukstbezochte en meest inspirerende evenement wordt voor stedelijke professionals.”

Tilburg gaststad 2021

Heerlen was een overtuigende kandidaat, maar had een geduchte concurrent. Want ook van Tilburg ontving de organisatie een sterk bidbook. Omdat de jury vond dat ook de visie en vraagstukken van Tilburg erkenning verdienden, is besloten dat zij in 2021 de gaststad zijn voor de Dag van de Stad. Lees hier meer hierover over in dit nieuwsbericht van Agenda Stad.

Bron: Agenda Stad