“Gebruik de maatschappij om tot nieuwe ideeën te komen”

Interview met Geleyn Meijer, HvA-rector, over de PED-conferentie, 23-24 juni

Op 23 en 24 juni treedt Geleyn Meijer op als gastheer van de Positive Energy Districts Conferentie in ‘zijn’ Hogeschool van Amsterdam op een steenworp afstand van de Johan Cruijff-ArenA. Een locatie die – je hoort het Cruijff zeggen – logisch is. Meijer: “Een hogeschool is erg gericht op kennis over praktische maatschappelijke vraagstukken en de energietransitie heeft daar nu grote behoefte aan.”

Je hebt een achtergrond in Robotica en creativiteit: wat een combinatie!

“Aan robots – we zouden het nu Artificial Intelligence noemen – worden allerlei magische krachten toegedicht. Met AI-software is heel veel mogelijk, maar juist door me bewust te worden van de beperkingen, raakte ik erg geïnteresseerd in die hele andere wereld, die van het creatieve proces. Tegelijk vraag ik me daar juist af: hoe creatief is de mens nou eigenlijk? Mooie vragen – het is een interessante tijd om te leven. Ook de energietransitie vraagt om praktische creativiteit.”

Je bent gastheer van de PED-conferentie – is de Hogeschool van Amsterdam een logische plek om Positive Energy Districts te bespreken?

“Een aantal van onze locaties zijn zelf deel van een energiedistrict – nog niet energieneutraal of zelfs energiepositief, maar we zijn wel onderweg. In Amsterdam Zuidoost gebeurt veel op dit gebied en de HvA speelt daar een rol bij. Een hogeschool is sterk gericht op kennis over praktische maatschappelijke vraagstukken en ik denk dat de energietransitie nu op het punt is dat de maatschappij praktische oplossingen nodig heeft die bedrijven, burgers en gemeenten zelf kunnen inzetten. Technische oplossingen en gedragsverandering gaan daarbij hand in hand.’

Toch hebben docenten, lectoren en andere medewerkers vaak een academische achtergrond.

“Velen hebben een stevige voet in de academische wereld, maar dat is geen tegenstelling met bezig zijn met praktische vraagstukken. Ze willen gewoon zélf ook de toepassing onderzoeken. Dat vind ik ook mooi aan de insteek van de PED-conferentie: het idee dat bij de transitie de maatschappij leidend is in de vraag hoe we al die prachtige technologie gaan toepassen. Dat is typisch de manier van denken die wij onze leerlingen proberen mee te geven. En andersom. Niet alleen van idee naar uitvoering, maar ook: gebruik de maatschappij om tot nieuwe ideeën te komen.”

De HvA wil duurzaamheid in alle opleidingen laten terugkomen. Hoe werkt dat?

“We zorgen dat het besef dat eindigheid van middelen, voedsel en grondstoffen overal een rol speelt – of het nou gaat om economische modellen, in sociale opleidingen of bij technische opleidingen. Ook hebben we bewust mensen aangenomen die hier scherp op zijn – en ons dus ook scherp houden. Onder andere Kate Raworth, bekend van het boek Doughnut Economics, is Professsor of Practice bij ons. Dit betekent dat zij een hele gemeenschap aan onderzoekers en docenten inspireert en dat heeft duurzame gevolgen voor ons Curriculum.”

En voor de omgeving van de HvA, precies zoals jullie willen.

“Zeker, er zijn interessante projecten bezig in de omgeving van onze campus in Amsterdam Zuidoost – de plek waar de PED-conferentie plaatsvindt – en daarbuiten waar de Donut Deals van Raworth of die manier van denken een duidelijke rol spelen. Waar dus de koppeling sociaal-economisch-duurzaam gemaakt wordt. Ik begreep dat een van de excursies van de conferentie naar zo een project gaat. Ook om die reden ben ik trots dat ik de deelnemers bij ons mag verwelkomen.”

PED-conferentie: meld je snel aan

De Positive Energy Districts (PEDs) Conferentie in Amsterdam op 23 en 24 juni biedt een unieke gelegenheid om ervaringen en ideeën uit te wisselen en nieuwe inzichten te ontwikkelen met beleidsmakers, onderzoekers en ambtenaren uit heel Europa. Meer informatie over en aanmelden voor de conferentie vind je hier.