Flexwonen in de praktijk: Set-project op IJburg in Amsterdam

Terugblik op het webinar uit de Praktijkreeks Flexwonen

Flexwonen biedt snel een tijdelijke oplossing bij het huisvesten van aandachtsgroepen, zoals arbeidsmigranten, dak- en thuisloze mensen en statushouders. Maar hoe werkt flexwonen in de praktijk? Tijdens de eerste etappe van de digitale flextour lieten de aanwezigen zich inspireren door een voorbeeld uit Amsterdam. In opdracht van woningcorporatie De Alliantie zijn op IJburg 141 woningen gerealiseerd voor starters van 18 tot en met 27 jaar, waarvan de helft statushouder is.

Waarom is het zo belangrijk om tijdelijke woonprojecten te realiseren? Met deze vraag trapten Maarten Georgius (Aedes) en Fons Lustenhouwer (Platform31) het webinar af.

De uitgangspunten

Woningcorporatie De Alliantie stond begin 2017 voor de taak geselecteerde statushouders acuut te huisvesten in Amsterdam. Omdat starters het ook moeilijk hebben op de Amsterdamse woningmarkt, besloot de woningcorporatie tot een drietal nieuwbouwprojecten met modulaire units die beide groepen snel een betaalbare woning bieden. Richard Winkels (De Alliantie) vertelt over het project Set op IJburg. Wat waren de uitgangspunten voor het project en hoe is de locatie gekozen? Hoe zit de businesscases in elkaar, inclusief locatieopvolging? Welke afspraken maakte de corporatie met de gemeente?

Ontwerp

Het project Set is opgebouwd uit modulaire units naar een ontwerp van architect Marcel Steeghs. Hij legt uit hoe de vormgeving van het wooncomplex aansluit op de omgeving, maar ook hoe draagvlak bij omwonenden ontstond.

Verhuur en community building

Hoe worden de woningen verhuurd? Wat zijn de doelgroepen en hoe vindt de toewijzing plaats? Fleur Leferink en Hanneke Jepma van De Alliantie vertellen welke huurcontracten worden gebruikt, hoe het sociaal beheer van het wooncomplex eruitziet en hoe er aan community building wordt gedaan.

Bekijk de presentaties

Ga mee op flextour!

Enthousiast geworden? Laat u tijdens de volgende etappe van de flextour inspireren door meer voorbeelden uit de praktijk. Op 13 januari bezoeken we Den Bosch.