Flextour: Verplaatsbare flexwoningen bekijken in de praktijk

Terugblik op het werkbezoek aan flexwoningen in Den Bosch en de woningfabriek in Oirschot

Het staat hoog op de woningbouwagenda van de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en veel nieuwe colleges: elk jaar moeten er 15.000 flexwoningen worden geplaatst. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Welke locaties komen in aanmerking en wat is de kwaliteit van tijdelijke huisvesting? Is de huidige generatie flexwoningen inderdaad de uitstraling van een containerwoning ontstegen? En waar komen die 15.000 woningen die jaarlijks geproduceerd moeten worden vandaan?

Werkbezoek

Op 12 mei 2022 vond een werkbezoek plaats om antwoord te geven op deze vragen. We bezochten twee flexwoonprojecten van woningcorporatie Zayaz in Den Bosch en de woningfabriek van De Meeuw in Oirschot.

De ochtend begon met een welkom door Frank Wassenberg van Platform31 en Maarten Georgius van Aedes, gevolgd door presentaties van Jurgen Arts (ontwikkelaar en projectleider Zayaz), Cindy Roest (maatschappelijk ontwikkelaar Zayaz) en Ferry van Duijnhoven (wijkbeheerder Zayaz). Daarna brachten we een bezoek aan de flexwoonprojecten aan de Aartshertogenlaan (van Barli) en De Vliert (van De Meeuw) in Den Bosch. Hier staan in totaal 74 tijdelijke woningen voor verschillende doelgroepen.

In de middag namen we een kijkje in de keuken bij flexwoningproducent De Meeuw, die met het woonlabel De Meeuw Nezzt de modulaire woningmarkt bedient. Na een presentatie van Joziene van de Linde (commercieel directeur De Meeuw) was te zien hoe de woningen op een industriële manier worden vervaardigd; zowel nieuwe als hergebruikte. Op deze manier kon kennis gemaakt worden met modulaire bouw en de rol die deze circulaire en duurzame bouwmethode speelt bij het oplossen van de woningnood.

flexwonen-excursie-5a
Flexwoningproducent De Meeuw

Enthousiast geworden?

In het najaar van 2022 organiseren Platform31 en Aedes de volgende flextour naar een gerealiseerd flexwoonproject en een woningfabriek waar flexwoningen worden geproduceerd. Houdt hiervoor onze nieuwsbrief in de gaten.

Meer weten over flexwonen?

Platform31 werkt al langere tijd aan een programma over flexwonen: aanjaagprogramma’s, en thema’s als behoeftebepaling, kansen en mogelijkheden benutten, gebruik van leeg vastgoed, tijdelijke huurcontracten, nieuwe huisvesters, mengen van doelgroepen, etc. Meer informatie is te vinden via: platform31.nl/flexwonen.