Eigenaarschap van vastgoed én van unieke, stedelijke ervaringen

Interview met Jaco den Hoedt en Steven Manhave, vastgoedeigenaren in Spijkenisse

Wat betekent het om eigenaar te zijn van een stukje binnenstad? In deel drie van de interviewreeks over de binnenstad van Spijkenisse spreken we met Jaco den Hoedt en Steven Manhave, beiden vastgoedeigenaar in het hart van de stad. En vastgoedeigenaar mét hart voor de stad, zo verklaren ze in ons gesprek. “Naast vastgoedeigenaar, zijn we producent van unieke, stedelijke ervaringen", aldus Manhave. “Het moet een feestje zijn in de stad. Dat doe je met bewoners, ondernemers, eigenaren en de gemeente.” Dat gedeelde eigenaarschap wordt ook ervaren in de Bedrijveninvesteringszone (BIZ), waarvan Den Hoedt bestuurslid is. We hebben het met Den Hoedt en Manhave over hun visie op stad en samenwerking.

De binnenstad verandert, mede doordat de retail zich naar online verplaatst en door corona. Hoe zien jullie de binnenstad van Spijkenisse veranderen?

Volgens Den Hoedt veranderen tijden en moet je daarop anticiperen. “Spijkenisse had vooral een retaillandschap, dat is langzaam aan het veranderen naar een mixed use-functie van de binnenstad, met name omdat het met een winkelcentrumlandschap lastiger is met de veranderingen die er zijn dan in een woningbouwportefeuille.” Manhave: “Ik wil bijvoorbeeld een bloemist hebben voor die mixed use-functie van het centrum. Een bloemist heeft in het algemeen een lagere omzet dan een grote multinational, maar zo’n functie is ook heel belangrijk voor je centrum.”

Op welke manier draagt jouw achtergrond bij aan de visie voor Spijkenisse?

Manhave vertelt: “Ik ben de vierde generatie binnen het familiebedrijf Manhave. Van oudsher zijn wij bouwers voor eigen risico en rekening. De tweede generatie van het bedrijf is in de oorlog alles kwijtgeraakt en begon daarna met het bouwen van arbeiderswoningen. Mijn vader en oom hebben het daarna overgenomen. Elke periode kent haar uitdagingen: in de tijd van mijn vader en oom was dat winkelleegstand met een hoge rentestand. In 1997 ben ik begonnen in de organisatie, onderaan de ladder. Toen ontwikkelden we nog landelijk. In 2013 heb ik het bedrijf overgenomen. Dan over Spijkenisse: in 1980 heeft ons bedrijf – Manhave Vastgoed – een complex gebouwd met daarin een bioscoop, theater en winkels. Een bioscoop heeft een belangrijke functie in de ervaring van de binnenstadbezoeker. In de periode 2000-2004 is er veel gebeurd in Spijkenisse. In 2004 hebben wij meegewerkt aan het centrumplan. Destijds werd een Centrum voor de Kunsten in ons gebouw gehuisvest. Het huidige gebouw heeft een gesloten karakter dat we transparanter willen maken om de ambachten zoals kleien, drummen, muziek en tekenen meer zichtbaarheid te geven. Het is wenselijk om op de huidige locatie popoefenruimtes, dj-opleidingen en wellicht een poppodium toe te voegen aan de huidige voorziening. Kortom, we willen transformeren naar de wens van de bezoeker, waar dat kan.”

Van een mixed use-functie en een pleidooi voor een bloemist gaan we naar het perspectief van Jaco den Hoedt, een groene ondernemer.

Wat is jouw achtergrond?

Den Hoedt: “Ik heb altijd liefde gehad voor het groenvak. Daarnaast ben ik onroerend goed gaan kopen, zogeheten beleggingspanden. In 2017 ben ik met het ontwikkelvak in aanraking gekomen. In Nederland maar ook in Canada lopen nu resort-, hotel- en woningbouwprojecten. In Spijkenisse doen we al met al zo’n 25.000 m² mee. De aard van onze portefeuille in Spijkenisse is onroerend goed voor zakelijke doeleinden en een aantal woningen. Transformeren naar woningen doe je niet zomaar, dat is een hele opgave. Afgelopen zomer zijn er 39 huizen bewoond, en we gaan nog het dak op, door middel van een tafelconstructie, om meer woningen toe te voegen. We zijn ook trots op de Kopspijker, die eigenlijk was afgeschreven. We hebben dit weer rendabel kunnen maken doordat de vorige eigenaar zijn verlies genomen heeft; een gezonde huur waarbij de ondernemer ook weer zijn kansen ziet. Dat heeft enorm geholpen in de mogelijkheden om de Kopspijker nieuw leven in te blazen. Dat is echt het startpunt geweest van onze samenwerking in de binnenstad. Vanuit de groene achtergrond kijk je wat breder naar de opgave. Dat versnelt je proces, omdat je weet wat er allemaal voor nodig is. Het is in ieder geval een mooi begin van je gesprek, ook in het driepartijenoverleg. Daarin zijn wij verenigd met de gemeente, de BIZ en eigenaren. In Spijkenisse is dat contact vrij intensief.”

“Die samenwerkingen zijn waardevol”, vult Manhave aan. “Ik ben tevens voorzitter van de BIZ Rotterdam Centrum. Vanwege corona is in Spijkenisse de bijdrage aan de BIZ van ondernemers en eigenaren het eerste jaar betaald door de gemeente, dat is uniek. Dat is een mooi voorbeeld van: ‘alleen kunnen we wat, maar samen kunnen we excelleren’. Dat begint met een stukje liefde voor de stad, vanuit alle partners.”

Verder lezen?

De interviewreeks in het kader van de vitale binnenstad van Spijkenisse wordt om de week op het Kennisnetwerk Regionale Economie gepubliceerd. Een gratis account geeft u toegang tot dé online omgeving ter ondersteuning en bevordering van ondernemerschap in stad en regio.
Klik hier voor het vervolg van het interview met Jaco en Steven.

Kennisnetwerk Regionale Economie
Op het Kennisnetwerk Regionale Economie werken professionals van overheids- en intermediaire organisaties digitaal samen aan de vitaliteit en veerkracht van onze lokale en regionale economie. Ze delen kennis, ervaringen, inzichten en praktijkvoorbeelden over de ondersteuning van ondernemerschap en het mkb. In tijden van corona en daarna. Ook uw vragen, dilemma’s of kennis delen met collega’s? Of deelnemen aan webinars en kennissessies? Meld u dan hier aan bij de community.

Het Kennisnetwerk Regionale Economie is een initiatief van Platform31 en Stichting CLOK in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken, G40-Stedennetwerk, VNG, IPO, KvK en MKB Nederland.