Eerste gerenoveerde Nul op de Meter school feestelijk heropend!

Leerlingen van basisschool De Leister Igge in Opeinde openden vandaag de eerste gerenoveerde Nul op de Meter school van Nederland. De Leister Igge is één van de vijf pilotprojecten uit het programma School voor Energie van de Green Deal Scholen: een uitvoeringsprogramma dat schoolbesturen ondersteunt bij het creëren van toekomstbestendige, energieneutrale en gezonde basisscholen. De gemeente Drachten-Smallingerland en het schoolbestuur investeerden samen in dit unieke renovatieproject.

De Leister Igge is na renovatie aardgasvrij, fris en toekomstbestendig. Daarnaast kreeg de school een onderwijskundige upgrade: onderdeel van de renovatie was de uitbreiding en verbouwing van de school tot een Integraal Kind Centrum (IKC), waarbij coöperatief leren één van de speerpunten is. De verbouwing creëerde ruimte voor een leerplein en er is meer functionele ruimte in de gangen ontstaan. Daarnaast zijn twee noodlokalen weggehaald en zijn er extra lokalen en faciliteiten voor kinderopvang gerealiseerd in het schoolgebouw. De inrichting is licht, strak en modern. De renovatie zorgt ervoor dat De Leister Igge de boeken ingaat als het eerste IKC in Nederland met Nul op de Meter in een bestaand gebouw.

Gemeente en schoolbestuur bundelden de krachten

Omdat de school een serieuze opwaardering kreeg naar een frisse school (klasse B), Nul op de Meter (NOM) en IKC, was de gemeente bereid om bij te dragen aan het renovatiebudget. Het schoolbestuur legde haar vergoeding voor materiele instandhouding (voor energie en onderhoud) in, omdat het schoolgebouw nu energieneutraal en onderhoudsarm is. Dit wordt de komende 20 jaar gegarandeerd en onderhouden door het consortium Grenovation, bestaande uit LIAG architecten en bouwadviseurs, Meerbouw Rotterdam en DAIV Groep. Daarmee kan de school zeker 30 jaar vooruit en betaalt de gemeente aanzienlijk minder dan voor nieuwbouw. Het schoolbestuur bespaart op exploitatie en de kinderen krijgen een gezonde leeromgeving. Win-win voor iedereen, tenminste als de realisatie en het gebruik net zo zorgvuldig (en gezamenlijk) wordt uitgevoerd als het ontwerp.

Kijk mee!

Drie leerlingen van De Leister Igge gaven tijdens de feestelijke heropening een rondleiding door hun gerenoveerde school. Het NOS Jeugdjournaal was erbij: