Een helder afwegingskader voor professionals in de wijk

Veel partijen in de wijk staan in de actie-stand. Reageren op wat bewoners willen, het uitrollen van een aanpak over verschillende wijken of brandjes blussen waar bewoners ontsporen. Maar hoe pak je dit op een goede en afgewogen manier aan? Met zoveel mogelijk (maatschappelijk) rendement? Samen met de vakgemeenschap Wat Werkt in de Wijk ontwikkelde Platform31 een afwegingskader voor professionals in de wijk.

Wijkprofessionals zijn trots op een assertieve houding. Maar vaak wordt er weinig tijd genomen om stil te staan bij vragen als: wat is er hier echt aan de hand en welke mogelijkheden hebben we vervolgens om hier verandering in te brengen? Oftewel: hoe komen we tot een afgewogen aanpak? Wat helpt nu echt om de juiste keuze te maken in de wijk, met optimaal rendement en op zo’n manier dat je het helder kunt uitleggen? Dat is nog niet zo gemakkelijk. Er is namelijk niet één beste manier van afwegen. Elke afweging vraagt eigenlijk een eigen afwegingskader.

Samen met de vakgemeenschap Wat werkt in de wijk ontwikkelde Platform31 een afwegingskader dat professionals helpt bij het maken van keuzes. Een van de bevindingen is dat je een succesvol afwegingskader maakt door deze drie ingrediënten te mixen:

  • de meetlatten om de beste oplossingen te identificeren;
  • de afwegingswijze: analytisch of intuïtief;
  • de betrokkenen.

Door elk ingrediënt in verschillende mate te doseren kan elke afweging er weer anders uitzien. En ook het afwegingsproces kan per fase verschillen; voor een brainstorm kun je bijvoorbeeld een brede groep bij elkaar zetten om na te denken over kansrijke oplossingen. Vlak voor de daadwerkelijke besluitvorming zoek je misschien ‘bewijs’ van effectiviteit door een analytische toets met onderzoek door externe experts. In de publicatie ‘Meer (maatschappelijk) rendement begint met bewust afwegen’ staat een uitwerking van de ingrediënten, fasen en processen van afwegen.

Dit afwegingskader biedt ook meerwaarde aan de reeds bekende hulpmiddelen als de maatschappelijke kostenbaten-analyses (MKBA) of het door de vakgemeenschap zelf ontwikkelde ‘Afwegen in de wijk’. Wat in elk geval blijkt is dat meer (maatschappelijk) rendement begint met bewust afwegen: Bezint eer u begint!