Doe mee met de Renovatiesprong

Een groot deel van de Nederlandse particuliere woningvoorraad is toe aan renovatie. Het aanjaagprogramma Renovatiesprong van Platform31 zet in op snelle verbetering en verduurzaming van particuliere woningen. Door vraag en aanbod bij elkaar te brengen krijgen particulieren een mooi aanbod om de eigen woning aan te pakken. Met als doel: slim renoveren met een zo hoog mogelijk maatschappelijk rendement. Blijft particuliere woningverbetering en –verduurzaming van woningen in uw gemeente achter? En wilt u werken aan een sprong voorwaarts? Haak dan nu aan bij de Renovatiesprong.

Een groot deel van de Nederlandse particuliere woningvoorraad is toe aan renovatie. Hoe kan renovatie worden gecombineerd met een sprong naar duurzaamheid? Het aanjaagprogramma Renovatiesprong zorgt voor versnellen van particuliere woningverbetering en -verduurzaming. Het brengt vraag (van bewoners) en aanbod (van verbetermaatregelen) beter tot elkaar. Hiervoor bestaan al diverse initiatieven. Met een digitale woningplattegrond en met aanbod op maat en ondersteuning waar nodig, wordt het individuele eigenaar gemakkelijk gemaakt om zijn of haar woning aan te pakken. En met een landelijk marktplatform dat innovatieve standaardproducten op maat realiseert, krijgen leveranciers meer markt en omzet en huiseigenaren een lagere prijs. De Renovatiesprong neemt veel voorkomende woningtypen, met vergelijkbare bouwwijzen, verbeternoodzaak en verbetermogelijkheden, als uitgangspunt. Er bestaan vele honderden typen woningen, maar een handvol komt al snel duizenden malen voor. Dat maakt opschaalbare maatregelen mogelijk, met grote aantallen, en daarmee lagere prijzen.

Meer achtergrond en informatie over de werkwijze van de Renovatiesprong zijn beschreven in dit rapport.

Aandacht voor verbeteren en verduurzamen

(Te) veel bewoners onderhouden hun woning niet goed. Laat staan dat zij hun woning verbeteren. En (te) weinig fabrikanten komen met vernieuwende toepasbare ideeën. Ondertussen veroudert de landelijke woningvoorraad, lekken woningen te veel energie, en vragen maatschappelijke ontwikkelingen (zoals vergrijzing) om aanpassingen. Renovatiesprong koppelt systematisch vragers en aanbieders en zorgt daarmee voor opschaling van maatregelen, waardoor kosten dalen en verbetering rendabeler wordt. We koppelen verduurzaming aan andere wensen, zodat er versneld aan méér behoeften van bewoners tegemoet gekomen wordt. Dit levert een sprong voorwaarts op voor de landelijke verduurzamingsambities.

Doe mee met de Renovatiesprong

Blijft particuliere woningverbetering en –verduurzaming van woningen in uw gemeente achter, en wilt u werken aan een sprong voorwaarts? Dan is dit het moment om aan te haken! Met doorsnee woningen waar u verbeterkansen ziet. U doet mee in een programma dat voorop loopt en waarin u samenwerkt met andere gemeenten en lokale partners. De werkwijze is reeds bedacht, voorbeeldplattegronden van veel voorkomende woningtypen zijn al beschikbaar. Daarop lift u mee. Maar u krijgt ook ervaringen van andere gemeenten, deskundige ondersteuning en landelijke steun bij uw lokale aanpak. En u denkt mee met innovatieve marktpartijen, die maatregelen hapklaar en op maat kunnen aanbieden. Zo maakt u gebruik van dezelfde landelijke schaalvoordelen. Bovendien worden bewoners die in aanmerking komen – u bepaalt zelf wie – in het aanjaagprogramma gestimuleerd om aan de slag te gaan met verbetering en verduurzaming.

Meer informatie

Renovatiesprong is een open model, waarbij gemeenten kunnen aanhaken. Opschaling is ook de intentie. We zijn inmiddels van start met naoorlogse flatwoningen in VvE’s in Rotterdam en Den Haag en met rijtjeshuizen in een woonerfwijk in Apeldoorn. Wilt u aansluiten? Neem dan contact op met: