De opmerkelijke terugkeer van ruimtelijk beleid

Nog nooit waren er zoveel verkiezingsdebatten te zien en te horen als in de aanloop tot de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. Veel debatten met lijsttrekkers over belangrijke politieke kwesties draaiden vooral uit op een gevecht om de gevatheidsprijs. Politiek als amusement, alles voor de kijk- en luistercijfers.

Als je daar als kijker of luisteraar geen zin in had en je wist ook niet op wie je zou stemmen kon je terugvallen op een groeiende hoeveelheid stemwijzers en kieskompassen, zoals het woonkieskompas. Maar hoewel die meestal leunen op een pretentie van wetenschappelijkheid bestaat elke stemwijzer uit een zeer subjectief gekozen lijst van vragen en antwoorden waardoor je vaak uitkomt bij een heel andere partij dan je zelf eerst dacht. Als je daar blind op vaart bepaalt het algoritme dus jouw stem. Je verdiepen in verkiezingsprogramma’s en volgen van inhoudelijke debatten is dan een beter idee.

In de schaduw van alle lijsttrekkersdebatten was er gelukkig af en toe ook wat aandacht voor inhoudelijke thema’s, zoals over ruimte en wonen. Platform31, studenten van de HU (MUAD) en Ruimte en Wonen organiseerden hierover samen een verkiezingsdebat op 26 februari, o.l.v. Paul Gerretsen (Deltametropool). In dit debat, maar ook bij het RUG-verkiezingsdebat in Pakhuis de Zwijger en het debat van Aedes en de Woonbond kwamen juist meer inhoudelijke ideeën en perspectieven bovendrijven. In dit artikel kijken we hierop terug op en kijken we alvast vooruit welke grote beleidswijzigingen een serieuze kans maken om te worden besproken bij de kabinetsformatie.

Het gehele debat kunt u hieronder terugzien

Liever terugluisteren?

Lees ook