De Leister Igge winnaar Duurzaam Bouwen Award 2019

De Leister Igge in Opeinde heeft op 14 februari de Gouden Kikker, de prijs in de categorie ‘Meest duurzame project’ van de Duurzaam Bouwen Awards 2019, gewonnen. De jury roemde het project omdat het een inspirerend voorbeeld is voor alle onderwijsgebouwen in Nederland.

Inko Tien van de BCN Groep, die het traject heeft begeleid, zei eerder in een artikel van Duurzaam Gebouwd dat De Leister Igge heeft bewezen dat door anders te financieren en goed samen te werken oude scholen succesvol kunnen worden gerenoveerd.
De gemeente en het schoolbestuur in Opeinde hebben onmiskenbaar een vernieuwend proces doorlopen op het gebied van financieringsvorm, contractvorm en businesscase. De grootste verschillen met een traditionele renovatie zijn:

  1. een zeer korte voorbereidingstijd (8 maanden) en bouwperiode (7 weken),
  2. de verantwoordelijkheid inclusief onderhoud en energie ligt volledig bij een marktpartij,
  3. de uitvoering is de start van een langdurige samenwerking.

Programmaleider Olivier Lauteslager van Plafform31 toonde zich eerder ook opgetogen over het eindresultaat. “Wij hebben jarenlang overal in Nederland geprobeerd om dit concept over de bühne te krijgen. Dat is nu gelukt en het is geweldig om te zien dat het aan de verwachtingen voldoet. Want we hebben met deze renovatie een gebouw gekregen dat vergelijkbaar is met nieuwbouw, maar zowel schoolbestuur als gemeente veel minder geld kost.”

Platform31 feliciteert partner gemeente Utrecht, de winnaar van de Circulaire Ring. Volgens de jury omdat de stad zich “op alle fronten onderscheidt in de mate van duurzaamheid, de circulaire economie en circulair bouwen”. Voorbeelden die werden aangehaald zijn onder meer de grote bouwontwikkelingen van de Merwedekanaalzone, maar ook kleinere projecten, zoals de herontwikkeling van een sportcomplex in Lunetten, waarbij circulariteit centraal staat.