De bezoeker van de binnenstad centraal
Onderzoekstraject naar het bezoekersgedrag in zeven binnensteden van start
De binnenstad vitaal en aantrekkelijk houden is in veel steden al jaren een stevige opgave; sinds maart dit jaar in de overtreffende trap. Hoe kunnen ingrepen op straatniveau daar een bijdrage aan leveren? In het project ‘Binnenstadsbezoeker centraal’ wordt onderzoek gedaan naar het bezoekersgedrag om die vraag te beantwoorden. Op dinsdag 27 oktober was de kick-off van het onderzoeksproject, dat een samenwerking is tussen Platform31, Roots Beleidsadvies en RuimteVerhaal. Zeven steden doen mee met één van hun winkelstraten.
Welke elementen in een winkelstraat zorgen ervoor dat mensen er graag verblijven? Hoe kan de inrichting van de straat bijdragen aan de functies die er zitten? En wat is het effect van een recente herinrichting op het bezoekersgedrag? “In dit onderzoeksproject beantwoorden we dit type vragen”, vertelt Barbara Heebels (Platform31). “De steden Amsterdam, Den Haag (vanuit CBRE Global Investors), Ede, Hoorn, Nijmegen, Roosendaal en Rotterdam (samen met CBRE Global Investors) doen ieder mee met één winkelstraat, elk met een eigendynamiek en vraagstukken. Sommige deelnemers stellen zich bijvoorbeeld ten doel om de lessen die ze opdoen ook elders in de binnenstad toe te passen.”
Mindf*ck in de winkelstraat
De bezoekers van binnensteden centraal stellen, hoe werkt dat? Pimm Terhorst (RuimteVerhaal) neemt de deelnemers tijdens de startbijeenkomst mee in de wondere wereld van de Efteling om dat uit te leggen. “De Efteling is hét voorbeeld van hoe je bezoekers 200 procent beleving biedt. Zelfs in de wachtrij krijgen bezoekers meer positieve prikkels dan in een gemiddelde winkelstraat.” Terhorst wil er het belang mee aantonen van een goed verhaal, als één van de vier items in de goocheldoos die hij de prikkelende naam ‘Mindf*uck in de binnenstad’ geeft. De andere drie zijn de wandeling, de vloer en de wanden. “Ook voor de wandeling leent De Efteling zich als voorbeeld, met haar kromme paden waar na elke bocht weer een verrassing wacht. De beleidsmaker die het adagium ‘van place to buy naar place to be’ serieus neemt, kan niet om deze vier elementen heen.”
Het onderzoek
Het onderzoek dat tussen nu en het voorjaar van 2021 wordt uitgevoerd, bestaat uit twee delen. Het eerste is een analyse van de kenmerken van de straat. “Denk aan de kwaliteit van de plinten, de aanwezige functies en de inrichting van de openbare ruimte”, licht Gilbert Bal (Roots Beleidsadvies) toe, verwijzend naar de beproefde theorieën van onder andere Gehl en Brown. “Deel twee van het onderzoek is het observeren en analyseren van bezoekersgedrag in de zevenwinkelstraten. We richten ons op het activiteitenniveau en de bezoekmotivatie. Kortom: wat doen de bezoekers en waarom. Deze onderzoeksmethodiek pasten we eerder toe in de steden Utrecht en Amersfoort.” Deel één van het onderzoek start nog dit najaar, deel twee staan in de eerste maanden van 2021 gepland.
Meer informatie
Blijf op de hoogte van de voortgang van het onderzoek op de projectpagina De binnenstadsbezoeker centraal. U kunt hier ook terecht voor achtergrondinformatie over dit project.
Lees ook:
- artikel De coronacrisis en de vitale binnenstad.
- kennisdossier Vitale binnensteden