Dag van de Stad toont veelzijdigheid van de stad

Een impressie van een dag vol ideeën, oplossingen en innovatie

“Voor het eerst in de geschiedenis wonen meer mensen in de stad dan daarbuiten, als je dat beseft is het eigenlijk elke dag Dag van de Stad.” Daarmee opende burgemeester Jan van Zanen de Dag van de Stad in het Werkspoorkathedraal te Utrecht. Want elke dag zijn bestuurders, ambtenaren, ondernemers, actieve inwoners, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en wetenschappers bezig om de steden in Nederland verder te brengen. Maar op maandag 30 oktober was er één Dag van de Stad, waarop ruim 1.500 bezoekers al hun ideeën, oplossingen en vragen met elkaar konden delen.

“De trek naar de stad is op dit moment het grootst sinds de industriële revolutie”, benadrukt Tracy Metz naar aanleiding van haar optreden op de Dag van de Stad in haar wekelijkse radiocolumn. En dat betekent dat steden te maken krijgen met grote kansen maar ook met grote opgaven.“ Met alles wat vandaag wordt gedeeld, hopen we dat we betere antwoorden krijgen voor de vraagstukken die leven en dat mensen ideeën uit een andere stad meenemen naar hun eigen stad”, zegt Frank Reiniers, projectleider van de Dag van de Stad in dit filmpje.

“Zoveel aanbod, zoveel keuze, het is een snoepwinkel, ik heb keuzestress”, waren veel gehoorde reacties op Twitter over het zeer uitgebreide programma van meer dan honderd sessies, vijftien paviljoens en meer dan tweehonderd sprekers. “Maar het laat tegelijkertijd de veelzijdigheid van de stad zien”, zegt één van de bezoekers in de after-movie. “Het is me nog nooit gebeurd dat ik op een congres naar werkelijk iedere sessie toe had gewild. Het was de ideale mix van aansprekende sprekers, betrokken publiek en een voortreffelijke organisatie”, vertelt Stefanie Couwenberg van BDL in haar blog.

Door het enorme aanbod is het geven van een volledige terugblik op de Dag van de Stad dan ook lastig, maar een impressie vindt u op www.dedagvandestad.nl.

'Stedelijke transformatie: meer ruimte voor wonen’

Op de Dag van de Stad lanceerde Bart van Breukelen, voorzitter NEPROM, Desirée Uitzetter, directeur Gebiedsontwikkeling BPD, Jop Fackeldey voorzitter G32 en Hamit Karakus, directeur Platform31 het nieuwe programma ’Stedelijke transformatie: meer ruimte voor wonen’. Met een toename van ruim 1 miljoen huishoudens in de komende decennia is de woningvraag fors. Dit zorgt met name in steden voor grote uitdagingen, omdat daar een belangrijk deel van de woningen zal komen. Dit vraagt om een enorme transformatie van bestaande stedelijke gebieden. In het programma ’Stedelijke transformatie: meer ruimte voor wonen’ bundelen overheden, marktpartijen en kennisinstellingen hun krachten om de transformatie te intensiveren, de problemen te doorgronden en op te lossen en deze te delen.

Meedoen met uw project?
Deelname aan het programma levert u nieuwe kennis, ervaring en een verbreding van uw netwerk op. U kunt uw eigen project of cases inbrengen om samen met anderen mee aan de slag te gaan.

Ga voor meer informatie en aanmelden naar: www.stedelijketransformatie.nl