Dag van de Stad - De stad van iedereen

Oproep en update programma

Heb jij donderdag 29 september 2022 al in je agenda gereserveerd? Je bent dan van harte welkom in Tilburg voor de zesde Dag van de Stad. De Spoorzone vormt dit jaar de thuisbasis voor het grootste multidisciplinaire congres over de ontwikkeling van steden en stedelijke regio’s. Inschrijven kan vanaf 23 juni. Tot die tijd geven we je wel vast graag een eerste inkijkje in het programma. En roepen we je op om een bijdrage te leveren!

Dag van de Stad Tilburg

De Dag van de Stad 2022 in Tilburg staat in het teken van het streven naar een inclusieve stad. Een stad waarin iedereen zich thuis voelt en waar iedereen gelijke kansen heeft. Gelijke kans op werk, passende woonruimte, goed onderwijs en zorg. In de media en bij bestuurders staat de groeiende ongelijkheid ook hoog op de agenda. Samen met andere stedelijke professionals, bestuurders, cultuurmakers, inwoners, ondernemers, wetenschappers, stadshistorici, creatieve denkers en kennisinstellingen bouwen we dit jaar aan het thema ‘De stad van iedereen’.

Draag bij aan de Dag van de Stad in Tilburg

Wij hebben jou en je stad hard nodig op 29 september aanstaande in Tilburg. Heb jij recent een gaaf project afgerond waar jouw stad merkbaar beter van is geworden en wil je die ervaring delen met steden uit heel Nederland? Of heb je een (ontwerp)vraag over een stedelijke uitdaging waarover je in gesprek wilt met andere stedelijke professionals? Deel dit met iedereen tijdens de Dag van de Stad en stuur ons jouw project of ontwerpvraag (of beiden) uiterlijk 10 juni 2022 via dit formulier. En word onderdeel van het programma van de Dag van de Stad!

Update programma: Van ervaringsdeskundigen tot hoogleraren

In een gevarieerd programma delen inspirerende sprekers hun ideeën over de inclusieve stad. De Tilburgse wethouder Esmah Lahlah opent de Dag van de Stad met een bevlogen lezing. Journalist, opiniemaker en presentator Sander Schimmelpenninck sluit de dag af met zijn visie op een eerlijker samenleving zoals hij schetst in Sander en de Kloof. Hoe kan het dat in Nederland de kloof tussen arm en rijk nog steeds bestaat en zelfs groter wordt? Ook dit jaar hebben we weer gepassioneerde sprekers voor de last lectures. Emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Wageningen Louise Vet bijvoorbeeld, die over natuur-inclusieve steden zal spreken. En schrijver, columnist en presentator Özcan Akyol, over zijn jeugd in een achterstandswijk en hoe hij kwam waar hij nu staat.

Kies je eigen programma

Naast deze lezingen kun je kiezen voor verschillende andere programmaonderdelen. Zo stel je zélf je eigen programma voor de Dag van de Stad samen! Kijk en luister naar Mischa Blok (radio 1), die (on)bekende Tilburgers interviewt over thema’s als armoede, vluchtelingen en de menselijke overheid. Sluit aan bij een van de wetenschapscolleges. Bijvoorbeeld van professor Joks Janssen (Universiteit Tilburg) die is gespecialiseerd in brede welvaart in de regio. Of van Josse de Voogd, onderzoeker en publicist die zal spreken over zijn recente onderzoek De Atlas van afgehaakt Nederland. Of kies voor de boekenclub, waarin je met schrijvers als Floor Milikowski, Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet en Maxe de Rijk in gesprek gaat over hun boeken die allemaal het thema van de dag raken. Wil je liever op pad? Ga dan mee op een van de prikkelende excursies in en rond Tilburg. En wil je liever aan de slag? Dan kun je aansluiten bij een van de ontwerpateliers om met experts mee te denken over oplossingen voor concrete vragen uit steden.

Blijf op de hoogte!

Binnenkort zijn alle programmaonderdelen te vinden op www.dedagvandestad.nl. Tot die tijd vind je daar meer informatie over het programma en de reeds bevestigde namen. Of volg ons op Instagram en Twitter voor updates.