Burgerinitiatieven in ACTIE

Er bestaat geen blauwdruk van hoe je als gemeente of wijkteam met burgerinitiatieven moet omgaan. Hiervoor zijn de initiatieven en situaties te divers. Maar er is gelukkig wel veel kennis over randvoorwaarden waar je als gemeente of professional aan kunt werken om burgerinitiatieven zo goed mogelijk te stimuleren en ondersteunen. Deze kennis, gebaseerd op internationaal onderzoek, vormt de basis voor het ACTIE-model en is terug te vinden in de publicatie Burgers maken hun Buurt (Platform31, 2013). Het ACTIE-model bevat vragen die helpen om heel nauwkeurig in kaart brengen wat het doel is van het initiatief, over samenwerking, ondersteuningsmomenten en motivatie en wat de gemeente daarin kan betekenen.

In de blog Wat vragen burgerinitiatieven van de gemeente? gaat Saskia Keuzenkamp manager Effectiviteit en vakmanschap bij Movisie naar aanleiding van de recent uitgekomen publicatie Wat knelt? van Movisie en Vilans ook in op dit ACTIE-model.

Training

Platform31 en Movisie hebben samen een training ontwikkeld voor gemeenten over de toepassing van het ACTIE-model in de praktijk. Meer informatie vind u in het agendabericht