Bewustzijn en inspiratie tijdens seminar scholen

Op de dag dat een verkeersinfarct bij Utrecht de hele Randstad ontregelt, neemt een groep met afgevaardigden van onder andere schoolbesturen, gemeentes en professionals uit het onderwijs kennis van gezonde en duurzame scholen. Nieuwe onderwijssystemen, rollen van leerlingen en docenten, maar ook installaties passeren de revue tijdens het seminar scholen van Duurzaam Gebouwd. Uiteraard is School vol Energie vertegenwoordigd om te laten zien dat het hoogwaardig renoveren van een school naar Nul op de Meter een serieuze én verstandige optie is.

Het Oude Slot in Heemstede is de inspirerende locatie waar de goedgevulde zaal profiteert van sprekers die afwisselend ingaan op het gesprek over gezonde en energiezuinige scholen, producten die dat niveau kunnen waarborgen en de dagelijkse problematiek waar schoolbesturen mee te maken krijgen. Want de verantwoordelijkheid van een gezonde en energiezuinige school ligt bij dat bestuur. En hoe selecteer je nu de betrouwbare partijen? Waar vind je de actuele kennis op basis waarvan je een onderbouwde beslissing kan nemen? Jan Aalberts trapt af met een pragmatisch kijkje in de dagelijkse praktijk van de school. Hij geeft de aanwezigen nuttige inzichten en belicht de kant van het schoolbestuur. Zij zijn namelijk niet bezig met duurzaamheid of een gezond klimaat, maar met goed onderwijs. Ze willen geen overdreven mooie verhalen horen, maar vooral ontzorgd worden. Een goed idee is duurzaamheidsprojecten met de kinderen opzetten, die slaan aan.

De Nieuwe Norm

Verschillende partijen laten zien hoe volgens hen een frisse, gezonde en duurzame school gerealiseerd kan worden. Het uitermate kwalitatieve ventilatiesysteem van Maurice Gijzen (Afpro Filtertechniek), het gesprek over duurzame leeromgevingen dat Winfried van Zeeland probeert los te krijgen met prikkelende ontwerpen binnen Open de School, architect Ernest Pieters die voorstaat dat duurzaamheid betekent dat je respect hebt voor wat al is en de all-electric visie van Alklima die Martijn van Leerdam met verve presenteert. Alle presentaties mooi visueel gelardeerd met aansprekende voorbeelden. De presentatie van School vol Energie intrigeert de zaal door de totaalaanpak. Atto Harsta laat zien dat het tijd is om een sprong te nemen, in plaats van de gebruikelijke kleine stapjes. Hij introduceert het prestatiedenken, waarbij je gegarandeerde prestaties inkoopt, in plaats van je als onderwijsinstelling druk te maken over specifieke producten. School vol Energie vraagt aan koplopers in de markt om met proposities te komen die de hoge ambitie binnen strakke kaders kan invullen. Dan kom je tot écht nieuwe ideeën. De integrale oplossing van consortium RR Next blijkt op positieve klanken te kunnen rekenen; een Groningse onderwijsprofessional wordt zelfs op zijn wenken bediend door het antwoord dat ook aardbevingsbestendigheid al in het concept is meegenomen. De vele vragen die van de aanwezigen komen, geven een duidelijk signaal: de onderwijswereld wil serieus aan de slag met duurzaam en gezond renoveren. En dat is nu precies waar de Nieuwe Norm van School vol Energie voor staat.