'Actieagenda Vakantieparken vraagt nu uitvoeringskracht'

Fort Oranje, aanjager of blokkeerder?

Fort Oranje in het Brabantse Zundert is, met de nodige media-aandacht, het icoon geworden van het vraagstuk van verloederende vakantieparken. Alleen met een enorm inzet van menskracht en middelen kunnen daar oplossingen bereikt worden voor de schrijnende situaties waarin mensen verkeerden.
Het gaat hier echter ‘maar’ om één park. In andere regio’s zijn er (in potentie) vergelijkbare situaties op een veelheid aan parken. En daar moet nog heel veel werk verzet worden. De casus Fort Oranje kan dan soms ook als een blokkade werken. Veel gemeenten hebben niet de mogelijkheden om de benodigde menskracht en middelen vrij te maken om dit effectief aan te pakken.
Leren van elkaars ervaringen kan de effectiviteit vergroten en voorkomt dat gemeenten en provincies het wiel opnieuw moeten uitvinden. Het ontwikkelen, delen en borgen van kennis en ervaring is dan ook een van de fundamenten van de nationale samenwerking

Aanpak vakantieparken

Platform31 heeft met de aanpak van vakantieparken – daarin ondersteund door onder andere ministerie van BZK en de VNG – op meerdere manieren bijgedragen aan een leeromgeving voor ambtelijke professionals, met regionale leerkringen, onderzoek en meerdere handreikingen met in het beleid en in de uitvoeringspraktijk toepasbare handvatten.

Meer informatie