Wonen in de 21e eeuw

Collectieve woonvormen in Nederland en België

Recensie door Jeroen van der Velden

‘Wonen in de 21e eeuw’ is een fantastisch bladerboek waarin Peter Camp ons een divers palet toont aan vormen van ‘gezamenlijk wonen’. De theoretische hoofdstukken met bijbehorende ordening en schematisering zijn niet de sterke kanten van deze omvangrijke witte tegel (584 pagina’s).

De talrijke en vaak ideëel getinte observaties in ‘Wonen in de 21e eeuw’ over een maatschappij in toenemende gemeenschapsvorming, zou je makkelijk kunnen pareren met het wetenschappelijke bewijs van toenemende individualisering en verstedelijking. Uit deze paradox kunnen we in ieder geval opmaken dat er een sterke diversificatie van woonbehoeften gaande is. De woonvraag wordt complexer binnen een spectrum van aan de ene kant de gemeenschap (er zijn voor elkaar) en aan de andere kant anonimisering (vrij zijn van de verwachtingen van anderen). En de voorraad zal zich daaraan moeten aanpassen de komende decennia.

‘Wonen in de 21e eeuw’ legt een omvangrijk deel van deze transitie bloot in praktijkcasussen en woonconcepten. Redelijk arbitrair ingedeeld in WEtopia, YOUtopia, OURtopia, ECOtopia, MEtopia en COtopia krijgen we een kleurrijk beeld van diverse vormen van gemeenschappelijk wonen in binnen- en buitenland. Een aantal woonvormen kent Platform31 goed en heeft ze ook een rol gespeeld in de ontwikkeling, zoals kluswoningen, wooncoöperaties, flexwonen, CPO, De Magic Mix, woonservicegebieden en tiny houses. Daarnaast zijn zeer veel nieuwe inspirerende concepten. Framiliy houses bijvoorbeeld, vriendengroepen die samenwonen met hun gezinnen in een groot huis. Of Au-pairzorg, waarbij iemand die intensieve zorg nodig heeft samenwoont met zijn of haar verzorger. En wat dacht u van Parenthouses, Miniwonen, Stadsdorpen, Buurtcampings, Buurkopen, Gestippeld wonen?
Zo brengt Peter Camp met zichtbaar plezier 250 voorbeelden van collectieve woonvormen bij elkaar in een omvangrijk werk dat iedereen werkzaam in het woon- en wijkdomein zal bekoren.

Meer informatie

Peter Camp, Wonen in de 21ste eeuw, ACCO uitgeverij, 2017.

.