Van hopeloos naar hotspot. 33 geheimen onthuld

Tools voor mensgerichte gebiedsontwikkeling

Door Wim Vierling

Verwacht geen verhandelingen over rekenmodellen, omgevingsrecht of juridische procedures als je de publicatie Van hopeloos naar hotspot openslaat. De Eindhovense Sandra Poelman, ze noemt zichzelf businesscoach stedelijke transformatie, onthult 33 geheimen die de basis vormen voor het succesvol ontwikkelen van oude gebouwen en gebieden.

Poelman is vooral geïnteresseerd in de software en niet in de hardware bij het ‘aantrekkelijk, gezond en betekenisvol maken van plekken’. De software zijn de mensen die wonen in de stad en zich betrokken voelen bij een gebied of gebouw, het stedelijk leven, de community en de maatschappij. Dat is een ander vertrekpunt dan de meeste ontwikkelaars hebben. Het gaat haar om samen ‘nieuwe energie maken’, soms ‘drastisch omdenken’ en ‘op zoek gaan naar nieuwe betekenissen’ om vervolgens een businessmodel te maken voor de toekomst. Poelman baseert haar aanpak op ‘placemaking’, een methode die bouwt op waarden, inspiratie en het potentieel van lokale gemeenschappen, met de intentie om publieke ruimten te creëren die de gezondheid, het geluk en welbevinden van haar ‘gebruikers’ bevordert.

‘Van hopeloos naar hotspot’ is een persoonlijk verhaal van een vrouw die al 20 jaar in het vak zit en onder meer betrokken was bij de herontwikkeling van Strijp-S en klooster Mariënhage in in Eindhoven. Het is toegankelijk geschreven met emoticons en in interactie met volgers via social media. Dat levert veel waardevolle inzichten op en soms ook minder geheime open deuren. Poelman biedt in de eerste plaats inspiratie aan ontwikkelaars, bewoners en bestuurders die aan het begin staan van een gebiedstransformatie of herbestemming van een gebouw. In de tweede plaats is het een mooie presentatie van haar bedrijf ‘Glowingplaces’.

Bestel