Woonschaamte

Corona zorgde er in mijn situatie voor dat ik een hele kleine bijdrage aan de wooncrisis heb geleverd. Vier jaar relatie en een lockdown trok mij over de streep om te gaan samenwonen. We hielden beiden als eenpersoonshuishouden een huis van zo’n 60-70 m² bezet. Met deze doorstroming, leveren we een hele kleine bijdrage aan het inlossen van het woontekort. Ook droegen we een steentje bij aan de verduurzaming van het particulier eigendom: ons nieuwe huis stamt uit 1909 en droeg label G. Dankzij isolatie verhogende ingrepen hebben we daar label B van kunnen maken.

Tegenover jongere mensen schaam ik me echter kapot over mijn luxepositie. Beide koophuizen waren fors in waarde gestegen. Wij hoefden ons dus geen zorgen te maken over ons budget en konden rustig meedoen met de ratrace van het overbieden. We wonen met z’n tweeën in een huis van 125 m² en denken nog over een opbouw om het naar zo’n 140 m² te vergroten. Had ik wat kleiner kunnen wonen? Zeker. Maar twee werkplekken en een logeerplek is toch wel erg fijn. Ondanks mijn woonschaamte.

Ik heb gewoon mazzel gehad. Er is op dit moment een tekort aan 330.000 woningen, wat ik vaak uitgesproken hoor worden als een vaststaand neutraal feit. Dat aantal wordt subjectiever als je bedenkt dat er net zoveel woningen staan in heel Friesland of in Rotterdam. Voor elke 25ste woning is er één huishouden dat geen woning kan vinden. En dus noodgedwongen thuis woont, bij iemand op de bank slaapt, in een vakantiewoning zit of samen met anderen in een huis woont. Het probleem is nu zo groot, dat het woonprotest voor niemand een verrassing kon zijn.

Want zelfs op dit hoogtepunt van de wooncrisis lukt het maar moeizaam om de woningbouwopgave te halen. Het aantal verleende bouwvergunningen blijft achter. Ook al hebben we de problemen op nationaal niveau redelijk goed in beeld, er zijn nu keuzes nodig, hoe ingewikkeld die soms ook zijn. Met een kabinet in wording en de gemeenteraadsverkiezingen in het verschiet, ga ik ervan uit dat de wooncrisis overal hoog op de agenda staat. Met daarin hopelijk aandacht voor de versnelling van de bestaande plannen en doorkijkend naar de toekomst. Waar kunnen we nieuwe plannen ontwikkelen voor het geval de bevolkingsgroei voor de zoveelste keer groter blijkt, bijvoorbeeld door arbeidsmigranten die in onze distributiecentra werken of door klimaatvluchtelingen? Zo kunnen we in elk geval in de toekomst onze, inmiddels collectieve, woonschaamte voorkomen.

Trendtalks

Met welke relevante trends, ontwikkelingen en opgaven dienen we de komende jaren rekening te houden? Schrijf je in voor de trendtalks die Platform31 dit najaar organiseert. Gesprekspartners reflecteren op actuele ontwikkelingen binnen opgaven op het gebied van ruimte en wonen, economie, zorg en welzijn en duurzaamheid.

Trendtalk: De ruimte- en woonopgave

Terugkijken: