Woningen betaalbaar en snel verduurzamen? Zet ze in een rij!

De opgave om woningen te verduurzamen is omvangrijk. Er moeten ruim duizend woningen per dag worden aangepakt om de klimaatdoelstellingen te behalen. Dit kan door middel van proces- en productoptimalisatie op industrieel niveau. Uit een aantal trends blijkt dat het bouwproces al aan het veranderen is, langzaam maar zeker. Daar willen wij versnelling in brengen.

De afgelopen jaren heeft een klein aantal fabrieken haar deuren geopend in de bouwsector om verduurzamingsproducten voor woningen zoals geïsoleerde gevels, daken met opweksystemen en installaties via een geïndustrialiseerd proces op de markt te brengen. De resultaten zijn veelbelovend: de industrialisatie draagt bij aan een sneller, effectiever en goedkoper product. Dankzij voordelen als schaalinkoop en standaardisatie kunnen woningen sneller en goedkoper worden gebouwd of gerenoveerd. Tijdens de Fabriekstour Zien is geloven! laten deze bedrijven zien dat het kan.

Om de disruptieve kracht van fabrieken te ontketenen, hebben zij een continue bouwstroom nodig. Een bouwstroom is een gelijkmatige en voorspelbare stroom van woningen die op de markt komt om gerenoveerd of gebouwd te worden.

Om te komen tot een bouwstroom, dienen woningbouwcorporaties, VvE’s en gemeenten hun portfoliomanagement goed op orde te hebben: welke woningen moeten worden gerenoveerd en welke energie-ambitie hoort daarbij? Is er een aanpak over de jaren verspreid (via NoM Ready naar NoM bijvoorbeeld)? Hoe kan een opdrachtgever een volumegarantie afgeven waar de fabriek mee aan de slag kan? Dat vraagt om een andere manier van denken. Niet langer projectmatig, maar met een lange termijn visie en in grote volumes.

De fabrieken dienen op hun beurt aan te geven welke mate van vrijheid de opdrachtgever heeft om invulling te geven aan persoonlijke wensen en eisen. Het zijn de design principes van de fabriek die leidend zijn voor het uiteindelijke ontwerp. Dat betekent dat 100% maatwerk niet langer mogelijk is. Een goede fabriek levert wel de beleving van maatwerk door het aanbieden van een aantal fundamentele opties.

Kortom, industrialisatie vraagt om een nieuwe manier van organiseren en bouwen. Deze manier van werken is realiteit voor een klein aantal fabrieken in Nederland. Speciaal voor woningcorporaties openen zij hun deuren tijdens de Fabriekstour ‘Zien is geloven!’ De gelegenheid om te onderzoeken of deze werkwijze iets voor u is! U kunt zich hier inschrijven.

Serena Scholte, De Stroomversnelling