Werken aan brede welvaart in de buurt
Als ik mensen in mijn omgeving vraag wat brede welvaart is, dan wordt snel duidelijk dat dit een containerbegrip en beleidstaal is. Wat betekent brede welvaart nou écht voor de mensen in de stad? Zij willen simpelweg voldoende geld verdienen om te leven en hun rekeningen te betalen.
Brede welvaart betekent dat we de vooruitgang in de stad delen. Zowel financieel als de ontwikkeling die je als mens doormaakt. Dat je een betaalbare woning kunt kopen of huren, de voorzieningen in je wijk goed zijn en dat er fijne ontmoetingsplekken zijn. Het betekent dat je kinderen de kans krijgen een opleiding af te ronden en dat het niet uitmaakt wat je achtergrond is en in welke buurt je geboren bent. Iedereen verdient dezelfde kansen om zichzelf te ontwikkelen en onderdeel uit te maken van de samenleving.
Brede welvaart is als begrip belangrijk voor beleidmakers, politici en het bedrijfsleven. Maar elke bijdrage die ervoor zorgt dat inwoners brede welvaart begrijpen, juich ik van harte toe. Omdat ik echt geloof dat wat we met brede welvaart willen bereiken mensen gelukkiger, rijker en welvarender maakt. Hoe maken we de samenleving dichtbij een stukje beter? Een samenleving waarin iedereen een fijne plek heeft en mag zijn wie die wil zijn?
De eenzijdige kijk op economische welvaart volstaat dus niet meer om naar mensen en de maatschappij te kijken. Ja, een inkomen en een (eigen) dak boven het hoofd zijn een belangrijke basis voor bestaanszekerheid. Daar blijft onverminderde inzet nodig om de positie van mensen te verbeteren. Maar voor mij is brede welvaart juist ook hoe wij met elkaar samen leven, met elkaar omgaan, naar elkaar omkijken en hoe we zorg dragen voor onze omgeving.
Het is dan ook logisch dat een goed gesprek over brede welvaart begint op het niveau van je eigen buurt. Met concrete acties werken wijkprofessionals, inwoners en andere partners elke dag aan brede welvaart. Zij associëren het begrip met mensen, leefbaarheid, bewoners, welzijn, geluk, kwaliteit en perspectief. Wij spraken met deze gepassioneerde mensen over het werken aan brede welvaart in de buurt. We bundelden dit in een magazine bomvol met interviews, reportages, achtergrondartikelen, praktische tips en links naar hulpmiddelen om in je eigen buurt of werk aan de slag te gaan. Begin klein en houd het overzichtelijk. Laat het daarna groeien en groter worden.
Samen met het LPB heeft de gemeente Eindhoven vol overtuiging een flinke bijdrage geleverd aan het gesprek over brede welvaart in de buurt. Met trots presenteer ik dit mooie magazine aan jullie. Doe er je voordeel mee.
Lees het magazine
- magazine Werken aan brede welvaart in de buurt (pdf)