Vergeet wat je wist over vastgoed

Ont-wikkelen. Jezelf ontdoen van wikkels. Dat is een mooie uitdaging voor het merendeel van de vastgoedsector, als je het professor Dirk Brounen vraagt. Hij bedoelt: educatie is niet zo zeer nieuwe trucjes aanleren, als wel oude patronen afleren. Daarmee introduceerde Dirk de een van de drie hoofdthema’s in het nieuwe PROVADA-seizoen: innovate, educate, integrate.

Steeds meer manifesteert PROVADA zich als een vastgoedplatform, dat ook buiten de jaarlijkse beurs actief is. Sinds vorig jaar nodigt het al in november relaties uit om in een kick-off mee te denken over actuele ontwikkelingen. Zo ontstaat inspiratie voor het ‘inhoudelijk netwerken’ dat managing director Peter Schreuter graag ziet. Standhouders kunnen zich inleven in thema’s en een spanningsboog naar de beurs bouwen.

Oscar van Opstal (Fakton) leidde het thema innovate in met de stelling: “Vooruitkijken door lineair te extrapoleren kán niet meer door de exponentiële groei van technologie. Het gaat gewoon te snel. Één voorbeeld: als je zelfrijdende auto’s en über combineert, heeft niemand nog een eigen auto en vervaagt het verschil tussen mobiel en immobiel. In toekomstige auto’s kunnen we doen wat we willen, dus kunnen we overal wonen en werken. En moeten we vastgoed heel anders waarderen.

Integrate was vanochtend het terrein van Sabine Lebesque (van het team ‘ruimtelijke kwaliteit en investeerdersloket woningbouw’ bij de gemeente Amsterdam). Aan haar de schone taak om publieke en private belangen te integreren. De Amsterdamse woningmarkt is bijna hysterisch, onderstreepte ze. “Daarom zijn we het investeerdersloket gestart, want verschillende belangen geven frictie.”

Een paar honderd relaties van PROVADA betrokken duidelijke stellingen tijdens de kick-off. Precies wat managing director Peter Schreuter hoopte: “Het is onze taak de vastgoedmarkt te prikkelen. Dat beogen we met concepten zoals voorgeprogrammeerd netwerken (intekenen op thematafels) en de uitbouw van PROVADA FUTURE. Het belooft een boeiend seizoen te worden.”