Tussen wal en schip? Met een middeninkomen op zoek naar een woning
De huizenmarkt zit muurvast. Dat is geen nieuwe informatie. Maar in wat voor bochten moet je je wringen om toch aan een geschikte woning te komen? En hoe doe je dat als je met je middeninkomen precies tussen wal en schip valt? Je verdient te veel voor een sociale huurwoning, het aanbod in de vrije sector huur is gering en je verdient te weinig om in aanmerking te komen voor het zeer beperkte koopaanbod.
Om mij heen zie ik een verscheidenheid aan woonvariaties, maar geen van alle is ideaal. Ik zie het als volgt: je levert in op ruimte, privacy, locatie, financieel, onafhankelijkheid of een combinatie daarvan. In mijn vrienden- en kennissenkring woont de een noodgedwongen samen met een onbekende, waarmee de woonkamer, badkamer en keuken gedeeld worden. De ander doet iets vergelijkbaars en deelt het huis met vrienden. Dat is gezellig, maar komt je privacy niet ten goede. Een derde betaalt goud geld voor een mini studio. Allemaal variaties op wonen, waarbij het lijkt alsof er niks is veranderd sinds je studententijd. Weer een ander staat voor een moreel dilemma: blijven wonen in een sociale huurwoning terwijl je eigenlijk best meer wil en kan betalen. Maar dat betekent wel dat je voor de helft van de oppervlakte twee keer zoveel gaat betalen, dus 4x de prijs van je huidige woning.
Naast deze verschillende type huurders ken ik ook genoeg mensen die een huis kopen. Maar dat kan alleen, omdat a. ze samen een huis kopen; alleen is het simpelweg onbetaalbaar, b. hun ouders financieel bijspringen of garant staan, c. ze tijdens hun studie thuis zijn blijven wonen, waardoor ze veel hebben kunnen sparen of d. ze een kluswoning kopen voor een lage prijs, waar nog veel aan moet gebeuren en dus nog veel extra kosten gemaakt moeten worden. Daarmee wordt het kopen van een huis met een middeninkomen en weinig eigen vermogen een privilege. Als je geen rijke ouders, partner of eigen vermogen hebt, blijft een koopwoning slechts een luchtkasteel. En dat is vreemd, want het kopen van een huis zorgt in bijna alle gevallen voor lagere maandlasten, dan de exorbitante huurprijzen die momenteel gehanteerd worden. Bovendien kun je daarnaast vermogen opbouwen om op een later moment door te stromen naar een hoger segment.
Dat het middensegment het lastig heeft, is een breed erkend probleem, maar laten we vooral in innovatieve oplossingen denken. Wat kan een gemeente of corporatie bijvoorbeeld doen? Want een beetje extra hulp is momenteel geen overbodige luxe!
Praktijkreeks Middensegment effectief bedienen
In september start Platform31 een inspirerende praktijkreeks voor gemeenten om het middensegment effectief te bedienen. Daarin gaan we samen met u op zoek naar de toepasbaarheid van instrumenten. Doet u mee met een of meerdere sessies?