Transformatie Parkflat: missie geslaagd!

Door omstandigheden, mijn vader kwam er te wonen, raakte ik in 2015 betrokken bij het ‘prototype’ serviceflat: de Parkflat in Veendam. Destijds bewoond door veelal bejaarde eigenaren, maar ook jongere bewoners die huurden van erfgenamen. Het gebouw kampte met zwaar achterstallig onderhoud, hoge servicekosten door een verouderd servicemodel en er stonden maar liefst 38 van de 93 appartementen leeg. Tijd voor verdieping. Dat begon met het lezen van het rapport Transformatie van serviceflats. Het plan was aanvankelijk om slechts enkele lege appartementen te kopen en plaats te nemen in het VvE-bestuur, zodat we van daaruit een aangepast model konden creëren. Lang verhaal kort: inmiddels hebben we 87 appartementen in bezit.

Als particuliere investeerder was ik, samen met mijn compagnon Paul Schuit, vooral geïnteresseerd in innovatieve aanpakken voor de transformatie van het vastgoed. In grote lijnen volgden we de aanbevelingen uit het rapport ‘Transformatie van serviceflats’. We hebben er huurappartementen van laten maken waarin bewoners zelf kunnen koken en verhuurden de centrale keuken aan een lokale cateraar die op verzoek voor de bewoners kookt én vanuit het Tafeltje dekje-concept voor mensen uit de wijk. We haalden de verplichte zorg eraf en stelden de kantoorruimte ter beschikking aan een thuiszorgorganisatie waar onze bewoners 24/7 terecht kunnen met hun zorgvragen.

Tegelijkertijd hebben wij de buitenkant, de openbare ruimten en de 38 leegstaande appartementen laten renoveren. Inmiddels is de gehele flat gevuld met blije senioren en hebben we een wachtrij voor potentiele bewoners, vooral mensen tussen de 65 en 75 jaar. De verhuur, het administratieve beheer en technisch onderhoud hebben we uitbesteed aan een professionele vastgoedbeheerder. Hoewel we de Parkflat nog op een paar puntjes willen afwerken, kunnen we wel al spreken van een succesvolle ‘transformatie van een serviceflat’. Zelf kijken we vooral terug op een goed proces en hebben nu een mooie langdurige belegging met een maatschappelijke invulling. We nodigen andere investeerders of bestuurders van harte uit om een kijkje te komen nemen!

Lees het rapport