Tilburgse netwerken leveren waarde, en vragen om nieuw vakmanschap

Waardevol samenwerken in organisatienetwerken, in Tilburg gebeurt het volop. Tijdens een bijeenkomst voor belanghouders en partners van woningcorporatie Tiwos op 18 november kostte het de deelnemers weinig moeite om spontaan enkele organisatienetwerken te noemen, van Maatschappelijke Ontwikkelingsmaatschappij (MOM) en Dichtbij Teams tot en met Thuis in de Wijk en Buurtregie.

Al deze netwerken zijn van waarde, zo was het algemene gevoel. Sterker nog, ze zijn onmisbaar, aldus René Scherpenisse, directeur-bestuurder van Tiwos: “Met het toenemen van complexiteit bij zowel onze bewoners als in onze buurten wordt het (samen)werken in netwerken steeds noodzakelijker. Niemand kan het alleen.” Maar, zo vonden de deelnemers, samenwerken in netwerken brengt ook talrijke uitdagingen met zich mee. Bijvoorbeeld hoe te zorgen dat je met elkaar niet ten onder gaat aan ‘netwerkdrukte’. Of hoe verbind je het bestuurlijk-strategische netwerk met het operationeel-professionele netwerk? Of hoe maak je maatschappelijk waarde zichtbaar, nog zo’n uitdaging. Of hoe organiseer je op een duurzame manier steun voor het netwerk, ook buiten de partner-organisaties.

Organisatienetwerken zijn sterk in opkomst, niet alleen Tilburg. Ze vormen in potentie een goed organisatorisch vehikel voor brede samenwerking aan complexe maatschappelijke vraagstukken. Maar, het benutten van die potentie vraagt bijzondere competenties op het gebied van netwerksturing en -management. Met de woorden van Ralf Embrechts, directeur van de MOM – een Tilburgs organisatienetwerk dat al langer bestaat: “Samenwerken is pas waardevol als er onderling vertrouwen is, als je elkaar iets gunt waar de ander beter in is en als je uiteindelijk samen iets bereikt wat van waarde is voor de Tilburger.“

In de Leerkring Waardevol samenwerken in organisatienetwerken voor netwerkregisseurs gaan we aan de slag met de uitdagingen die succesvol samenwerken in netwerken met zich meebrengen. Ben je zelf als regisseur actief in een netwerk en wens je onder begeleiding van experts Paul Doevendans, Jochum Deuten en Manon de Caluwé meer grip te krijgen op je handelingsperspectief, meld je dan aan.

Meer informatie