Samenwerken over landsgrenzen heen

Het is inmiddels twee weken geleden dat ik in Tallinn was voor het URBACT City Festival. Ik ga graag naar festivals, daar ontmoet je nieuwe mensen en door de open sfeer is iedereen erg toegankelijk en spreek je veel mensen. Dit was ook het geval in Tallinn. Hier stond alleen niet de muziek centraal, maar Europese steden, waaronder ook drie Nederlandse steden (Schiedam, Groningen en Heerlen). Op het festival hebben 97 steden hun ‘Good Practice’ gepresenteerd, een unieke aanpak voor een stedelijk probleem met een positief eindresultaat waar ze trots op zijn.

Het einddoel van dit festival was het verbinden van collega’s uit alle uithoeken van Europa. Samen vormen zij de komende tijd Transfer Networks waarbij de ‘Good Practice’ steden lead-partner zullen zijn. Deze netwerken worden opgezet om kennis en ervaringen van Europese steden uit te wisselen om zo te leren van elkaar en nieuwe inzichten te krijgen van internationale collega’s.

Samenwerken met andere Europese steden is eigenlijk heel logisch, want samen weet je meer. Misschien is dit niet altijd even makkelijk, je hebt bijvoorbeeld te maken met andere stedelijke structuren, andere wetgeving en je hebt in meer of mindere mate te maken met andere culturen. Dat hield de steden in Tallinn niet tegen. Er werden verschillende werkvormen gebruikt om te presenteren, informeren, ontmoeten en te verbinden door de deelnemers en tussen steden. In de onderstaande afbeelding is verbeeld hoeveel en welke connecties er zijn gemaakt in die week, en gefabriceerd doordat deelnemers elkaars persoonlijke QR code hebben gescand. Met z’n allen zijn we 45 keer de wereld rond gegaan!

Er is zoveel kennis en ervaring in Europa, mooie projecten en unieke oplossingen voor stedelijke problemen. Waarom niet elkaar wat vaker op zoeken en ideeën en middelen bundelen om nóg slimmer te worden? Geïnteresseerd om deel te nemen aan een URBACT netwerk? Kijk dan eens hier tussen de Good Practices of neem contact op met mij of mijn collega Nadia Petkova!

urbact-city-festival-talinn