Nieuwe financieringsvormen

De laatste keer dat ik echt heel gelukkig was, bij het euforische af, als in een high zeg maar, was toen Go Ahead Eagles met 1 – 0 won van Feyenoord. Ik geef toe, het is niet de hoogste vorm van geluk. Niet zoals de geboorte van mijn kinderen of mijn huwelijk. Maar ik was wel heel blij. Ik was blij omdat mijn zoon blij was. Ik was blij omdat het hele stadion blij was. Ik was blij omdat er iets was gebeurd, wat we van tevoren voor onmogelijk hielden. Het fijnste aan het geluk was het onverwachte.

Ik hou van gelukszoekers. Van mensen met dromen en idealen. Ik hou nog meer van dromers die ook kunnen rekenen. Want dat zijn ondernemers. Niet de ondernemers die we vandaag zogenaamd missen, dat zijn filiaalhouders en die zijn niet interessant. Nee, echt ondernemers die onverantwoorde risico’s durven nemen omdat zij wel weten dat het niet onverantwoord is. En het fijne aan echte ondernemers is dat het nooit helemaal klopt wat ze doen. Of dat je dat nooit helemaal begrijpt. Dat je niet snapt waarom ze zo’n enorm risico nemen. En dat ze daar dan niet van wakker liggen. Wat ze waarschijnlijk vooral niet doen omdat ze dag en nacht doorwerken. Het fijne aan echte ondernemers is dat ze koste wat koste die droom willen waarmaken. Dat maakt echte ondernemers tot de ideale partners voor gemeenten. Want ook jullie hebben dromen. Ook jullie zijn idealisten. En het allermooiste is dat dat de Omgevingswet enorm veel ruimte geeft dit soort ondernemerschap.

Het enige wat ondernemers en gemeenten moeten doen is elkaar willen begrijpen. Ondernemers moeten begrijpen dat gemeenten niet stom en saai zijn als ze andere belangen hebben dan zij. Dat de gemeente problemen heeft die opgelost moeten worden en dat ze als ondernemer alleen interessant zijn, als zij dat kunnen doen.

En gemeenten moeten snappen dat ondernemers failliet gaan als er geen geld wordt verdiend. Dat geld verdienen dus niet iets vies is, maar een middel om de gemeenschappelijke droom te verwezenlijken.

En zo kun je misschien zelfs wel geluk ontwikkelen. Misschien. Maar daar moet je wel hard voor werken. Elke dag. En soms heb ik geluk en wint Kowet met 1 – 0 van Feyenoord.


Dit blog werd geschreven tijdens de Platform31-bijeenkomst Maatschappelijke meerwaarde als basis voor nieuwe financieringsvormen op 12 december 2016 in het Provinciehuis van Zuid-Holland.

Jan-Willem Wesselink is hoofdlaborant van het Kennislab voor Urbanisme