Naar een aardgasvrij Delft!
Een aardgasvrij Delft is dichterbij dan je denkt. Wat is daarvoor nodig in aanpak, gedrag, samenwerking en financiering? Op het Delftse energiesymposium gingen professionals en bewoners met elkaar in gesprek. Het Nuon Solarteam trapte af met de vraag: wat zijn de succes factoren van het zonneracen? Natuurlijk de techniek, maar niet minder belangrijk zijn het team en de partners om de races en de ontwikkeling heen en het vertrouwen in elkaars rol en expertise.
Uit onderzoek uitgevoerd door AM, blijkt dat aardgasvrij de nieuwe standaard is voor nieuwbouw en dat de meeste bewoners zelfs verder willen gaan dan dat. Maar hoe pak je dit aan bij een bestaand huis? Ook hieruit blijkt dat techniek niet het doel is, maar slechts een middel. Met hulp, een nuchtere en persoonlijke benadering, een energieadvies maken op maat. De energierenovatie moet namelijk passen bij individuele woningen én bij de bewoners.
Op het symposium kwamen prangende vragen aan bod over de weg naar fossielvrij wonen. Bewoners, experts, adviseurs en bestuurders discussieerden stevig over drie stellingen: ‘Installateurs en bouwers denken onterecht dat het nog niet zo’n vaart loopt met gasloos wonen’ en ‘Het is geen enkel punt om financiering te krijgen voor energiebesparende maatregelen’. Maar ook: ‘Hoe vind ik als bewoner mijn weg in het woud van duurzaamheidsinformatie en -adviseurs?’ Een conclusie die zich opdringt: we zijn allemaal bewoners en willen graag fossielvrij wonen. Maar daarvoor is niet alleen techniek nodig. Ook samenwerking, kennis en vertrouwen zijn belangrijk om de stap naar aardgasvrij wonen aantrekkelijk en daarmee succesvol te maken. Dat klinkt als een open deur, maar dat is in de overstap van nieuwe techniek en andere vormen van energiegebruik iets wat we (bewoners, experts en anderen) met elkaar moeten uitproberen. Reden genoeg om na de zomer weer verder te praten met elkaar. Een aantal Delftse bewoners heeft zich aangemeld om het volgende symposium over dit thema te organiseren.
Meer informatie
Op donderdag 15 februari kwamen ruim 140 deelnemers naar het theater Sport en Cultuur op de TU Delft voor een interactief programma. Het symposium werd georganiseerd door de gemeente Delft, Procap, Gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en Stadsruim.
Meer informatie in het dossier Aardgasvrije wijken.