Madonna en de Omgevingswet

Madonna is één van de grootste popartiesten allertijden. Tijdens het songfestival bleek dat eigenlijk heel opmerkelijk. Ze kan namelijk niet echt goed zingen en dansen, is niet bijzonder knap. Tijdens concerten brengt ze tenenkrommend slecht pleidooien ten gehore om de wereld te verbeteren. Toch gaat ze al 36 jaar met haar tijd mee, weet af en toe te choqueren en is extreem gedisciplineerd. Ze weet dus op verrassende vlakken haar tekortkomingen te compenseren. Bij The Voice zou ze nooit de eerste ronde doorkomen, maar integraal bekeken is ze met 300 miljoen verkochte albums een topartiest.

Vanuit integraal oogpunt zal ook de Omgevingswet zorgen voor megahits. De wet wil bij nieuwe initiatieven geen optelsom van fantastische eigenschappen die een voor een worden afgevinkt. Initiatieven die zich binnen de Omgevingswet ontplooien, kunnen matig scoren op bereikbaarheid, cultuurhistorie of uitstraling. Toch verdienen ze, net als bij Madonna, een bredere scope. Want diezelfde initiatieven blinken misschien wel uit in het bereiken van sociale cohesie, dragen bij aan de identiteit van een plek of zijn pronkstukken in het kader van circulariteit. Kortom: als initiatieven in staat zijn bepaalde tekortkomingen op een ander vlak te compenseren, dan verdienen zij de Madonna-status.

Soms zijn er uitglijders. Madonna zong vals tijdens het Eurovisie songfestival, na de pauze-act van de Super Bowl misschien wel het best bekeken jaarlijkse muziekoptreden. Op haar YouTube kanaal is hiervan niets meer te horen: de autotune heeft haar werk gedaan. Desondanks geen reden om Madonna nooit meer op te laten treden. Laat deze gedachte inspirerend zijn voor de Omgevingswet. Is de uitstraling van een gebouw in de uitvoering misschien nog iets op te poetsen, mocht de presentatie tegenvallen? Of is het mogelijk om nog een aantal parkeerplaatsen later toe te voegen, mocht er toch een parkeertekort blijken? Laten we wat vaker met de kwaliteiten van Madonna in het achterhoofd naar nieuwe initiatieven kijken. Dan komt de Omgevingswet ook beter tot haar recht.

Kennisdossier