Koehandel op de woningmarkt

Het is gelukt! Vol vreugde hang ik de telefoon op. Ik heb zojuist m’n eerste huis gekocht. Het heeft even geduurd, maar na een, eigenlijk iets te hoog, bod uit te brengen, m’n geduld in bedwang te houden en vooral niet gespannen over te komen, ben ik eindelijk een huis rijker en een hoop geld armer. Het was een felle strijd met nog vier andere kandidaten. Tenminste, dat zei de verkoopmakelaar. Die gaf aan dat iedereen een laatste bod mocht uitbrengen. Help, wat kan ik doen? Blijf ik bij m’n beginbod? Gooi ik er een schepje bovenop? Ga ik boven de vraagprijs? Bied ik zonder voorbehoud van financiering? Hoe zorg ik dat het huis van mij wordt zonder te ver van m’n aanvankelijke bod en principes af te stappen? Ik deed er een flink bedrag bovenop. Het leek wel koehandel op de woningmarkt (zoals het bekende bordspel). Maar een huis kopen is geen spel!

De hypotheekrente staat historisch laag, waardoor het klimaat gunstig is om een woning te kopen. Veel mensen kopen en willen kopen. Zowel starters als doorstromers. De woningmarkt is weer aangetrokken na de crisis in 2008. De huizenprijzen zitten weer bijna op het niveau van toen en op sommige plekken er al boven, terwijl de rente veel lager is. Men wil niet meer kijken, maar kopen.

In de Randstad is een run op woningen ontstaan. In de populaire wijken gaan kopers ver. Er wordt boven de vraagprijs geboden. Wordt de huizenbubbel weer opgeblazen? Zal deze weer klappen? Sommige kopers nemen risico door zonder voorbehoud van financiering te bieden. Voor de meeste starters betekent dat veel risico, want ze moeten nog wel bij de bank aankloppen voor een hypotheek.

Op de markt zijn nu ook veel 50-plussers die uit eigen middelen een huis financieren, concludeerde de Nederlandse Bank op basis van cijfers van het Kadaster. Zij kopen een woning voor zichzelf of om te verhuren aan starters. Zij vormen een grote concurrent voor starters, want hun voorwaarden zijn voor de verkopende partij veel zekerder. In deze booming huizenmarkt is het lastig een woning te bemachtigen. De prijzen zijn al hoog. De volgende fase is dat de woningen op zijn.

Mij is het in ieder geval gelukt. Ik hoef geen nachten meer wakker te liggen na het uitbrengen van een bod. Nog even de spanning doorkomen voor het verkrijgen van een hypotheek en daarna kan ik me focussen op het leuke deel, de inrichting. Tip aan alle toekomstige kopers. Houd je hoofd koel en oefen met het spel koehandel, want jong geleerd is oud gedaan.

Kennisdossier Woningmarkt

Platform31 bundelt de belangrijkste kennis over de woningmarkt voor u in een overzichtelijk kennisdossier. In dit kennisdossier koppelen we beschikbare kennis aan stedelijke praktijk, stellen relevante kennis beschikbaar en informeren over de nieuwste trends en ontwikkelingen.

Kennisdossier Woningmarkt