In verbinding met de buurt: happen, dansen en praten tussen de schappen
Albert Heijn is nooit ver weg. In bijna alle gemeenten van Nederland is wel een Albert Heijn te vinden. Van de 950 AH-winkels worden 267 winkels door 175 franchiseondernemers geëxploiteerd. In veel gemeenten zijn we aanwezig met meer dan één winkel. Hierdoor maken we deel uit van het leven van vele bewoners. We zijn de buurtgenoot, werkgever of (web)winkel waar de dagelijkse boodschappen worden gedaan. Iedere dag spelen onze winkelcollega’s een actieve rol in de buurt. We maken contact met ouderen en werken aan dementievriendelijke winkels, programma’s over gezond eten op basisscholen en begeleiden van jongeren richting de arbeidsmarkt.
In veel winkels worden door het jaar heen buurtlunches georganiseerd. In de Week tegen Eenzaamheid kon je daarna gezellig op ouderwetse plaatjes dansen. Dat ‘lekker happen en dansen tussen de schappen’ is één van de manieren om buurtgenoten dichter bij elkaar te brengen. En nog een manier om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan.
Wij zoeken verbinding met de buurt en focussen ons op drie thema’s: ouderen en contact, kinderen en gezondheid én op jeugd en werk. We zijn er altijd, bijna de hele dag en vrijwel iedereen komt weleens boodschappen doen bij ons. We kijken met onze buurtactiviteiten wat past bij de wensen van de wijk. Een goed voorbeeld is het samen happen en dansen tussen de schappen, maar een simpel bankje plaatsen als rustpunt in onze supermarkt heeft ook effect. Een tafel in onze winkel met een gratis kopje koffie is voor veel buurbewoners een ontmoetingsplek om even bij te praten. Wist u dat Albert Heijn de grootste gratis koffieverstrekker van Nederland is?
Wij zoeken samenwerking met gemeenten en werken veel samen met partners. We werken voor de buurtlunches bijvoorbeeld samen met Sensoor, een vrijwilligersorganisatie die dag en nacht emotionele ondersteuning op afstand biedt. Met JINC organiseren we voor jongeren bliksemstages, sollicitatietraining door supermarktmanagers en snuffelstages in de supermarkt. Met Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) werken we samen met speciale omgevingsspecialisten in inmiddels 137 gemeenten aan een gezonde omgeving, waarin iedereen in een stad, dorp of wijk zich inzet om gezond eten en bewegen gemakkelijk en aantrekkelijk te maken voor jongeren. Zo verzorgen we jaarlijks in veel gemeenten een gezonde snack en water tijdens de Avondvierdaagse.
Onze impact is groot in de wijk. Daarom zoeken we partijen waarmee we op dat niveau krachten kunnen bundelen. Want wij alleen hebben de wijsheid niet in pacht, maar we kunnen en willen wel onze denkkracht, creativiteit en impact inzetten voor een betere buurt. Daarom spreken we graag met gemeenten over hun maatschappelijke visie en aanpak: waar kunnen we samen meer bereiken?
Meer weten?
De brochure ‘In dialoog met Albert Heijn’ is speciaal gemaakt voor gemeenten en is op te vragen via sophia.bout@ah.nl. Of kijk online wat Albert Heijn doet in de buurt.
Project Social Impact bedrijfsleven
Steeds meer bedrijven willen naast economisch rendement ook maatschappelijk impact maken. Platform31 verkent wat hun motivatie is om bij te dragen aan maatschappelijke opgaven, hoe doen ze dat en wat betekent het in de relatie tussen overheid en nieuwe partijen?