Ik zal handhaven

De slogan van Nederland, ‘Je maintiendrai’ (Nederlands: ‘ik zal handhaven’), is een heel bijzondere. Als we ergens niet goed in zijn, dan is wel het consequent zijn. In onze polder is er altijd een individu of belangengroep die ervoor zorgt dat een democratisch genomen besluit wordt ‘genuanceerd’. De meest gekozen optie is uitstel van de uitvoering. Een staatscommissie is ook een geliefd model; met goed geluk komt er dan na lange tijd een slap compromis. En anders is er altijd nog de gedoogoptie.

Alles is erop gericht regels te laten voor wat ze zijn. Wat is dat toch? Nog steeds een calvinistische revolte tegen de moederkerk? Nog steeds Hansje Brinker die de wereld redt van de ondergang? Nog steeds het gevoel van de jaren 60?

En áls het dan een keer goed misgaat, dan gaan de schuldigen op de brandstapel en stellen we extra regels op. Ook is er op zulke momenten altijd een professor of Kamerlid die pleit voor integraal beleid. U herkent vast de reflexen. Er wordt uiteraard niets aan het toeval overgelaten.

Terwijl juist toeval het leven zo leuk maakt. In mijn bosrijke gemeente hebben we 17 recreatieparken. Jaren geleden ontstond de discussie of er voldoende brandweerauto’s waren om bosbranden te bestrijden. De brandweer vond van niet. Ik vond van wel. Daar kwam de afspraak uit om als brandweer en gemeente elk park te gaan controleren op brandveiligheid en elke gevaarlijke situatie meteen zouden aanpakken. Boter bij de vis dus.

Op het eerste park merkten we dat er meer aan de hand was. Illegale bedrijvigheid en bewoning, zorgelijke gezinssituaties, criminaliteit, drugs. Toen hebben we onze aanpak – met dank aan het voorbeeld van de gemeente Alphen Chaam – verbreed. Samen met politie, GGD, RIEC (Regionaal Informatie en Expertise Centrum), zijn we in de parken íngedoken, onder de mooie projectnaam Duurzaam Veilig Recreëren. Een driejarig project. Geen structurele last op de gemeentebegroting, geen tegenstand dus. Zeker niet als de slides heftig zijn. Wat dat betreft is Fort Oranje zeer behulpzaam geweest bij de beeldvorming: niets doen geeft ellende en kost veel geld. En dat willen Nederlanders (ook al) niet.

Natuurlijk ontstaat handhaving niet altijd langs de weg van het toeval. Maar het helpt wel. Een kwestie van momentum benutten. Ik hoop van harte dat dit ook bij andere gevoelige kwesties lukt. De kans is groot dat we over 20 jaar zeggen dat het triest is dat er zelden gehandhaafd is op de geluidsproductie bij concerten. Of op het gebruik van cocaïne in menig gerenommeerde horecalocatie. Dan is de actuele vraag: wat doen we nu alvast? Ik zal handhaven. Zoals ons Koninkrijk al 200 jaar zegt dat het doet.

Aanpak vakantieparken

Platform31 houdt zich in 2019-2020 bezig met de aanpak van vakantieparken in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Op deze pagina delen we onze kennis met u.