"If we keep on doing what we are doing, we keep on getting what we are getting"

De wereld om ons heen is steeds meer verbonden. Dit weekend las ik in een artikel Thriving amid turbulence; imagining the cities of the future (McKinsey, Jonathan Woetze Oct. 2018) over het potentieel voor gezonde groei van steden. Steden die hoger ranken in de ‘connectedness Index’ hebben een hoger bruto nationaal product. Dat klinkt zo logisch.

Als architect ben je veel bezig met verbinden. Het verbinden van mensen, gebouwen en steden. Het verbinden zit in het DNA van UNStudio en van UNSense, een Arch Tech Company die op de mens gefocuste technologische oplossingen ontwerpt en integreert in de gebouwde omgeving. Ik geloof dat duurzame ontwikkeling en groei van steden alleen gerealiseerd kan worden als we deze steden integraal ontwerpen. Lokaal verbinden met globaal. Opgaven verbinden aan grote maatschappelijke doelstellingen.

Verbondenheid tussen industrieën maakt dat je oplossingen kan realiseren die ketenoverschrijdend zijn. Kijk naar Tesla, die naast auto’s en accu’s ook energieopwekkingsoplossingen ontwerpt voor de gebouwde omgeving. Of de iPhone die een serie functionaliteiten heeft geïntegreerd in het meest disruptieve instrument van deze eeuw. Allemaal voorbeelden van integrale oplossingen die in de basis gaan over het verbinden van problemen en kansen.

Het verbaast mij dat de verbondenheid tussen ontwerpers en bouwers, tussen jonge en oudere generatie, tussen innovatie en investering in de bouwsector nog zo moeizaam op gang komt. Dit werd mij duidelijk toen ik in het tijdsbestek van twee weken op de Innovation Expo in Rotterdam en de BIM Onderwijsdagen in Utrecht moest spreken en vervolgens gesprekken had op de Expo Real in München en met het team van de Bouwagenda. Ontwerpers hebben de crisis goed benut door veel onderzoek te doen, maar zij zoeken naar investeerders. De jonge generatie ontwerpers en tekenaars ziet het enorme potentieel van innovatie in Building Information Modeling, maar heeft de oude generatie nodig als enablers om te kunnen experimenteren in het onderwijs. Investeerders zoeken wereldwijd naar mogelijkheden hun geld te investeren in ontwikkelingen, maar projecten worden stopgezet omdat de bouwkosten te hoog zijn. Volgens mij ligt de kans in deze impasse. Ga integraal werken en gebruik de innovatiekracht van de jonge generatie, in plaats van de kosten te verhogen om de vraag naar hoge productie het hoofd te kunnen bieden.

Ben van Berkel, architect UNStudio

Dag van de Stad

Ben van Berkel is een van de sprekers in het paviljoen De Bouwende stad tijdens de Dag van de Stad. Er zijn nog enkele plekken. Meld u snel aan via www.dedagvandestad.nl.