Handelen in sociale impact met de 'RIKX'

Sociaal ondernemers hebben vaak moeite om een haalbaar, laat staan winstgevend, project of bedrijf te runnen. Ze zijn meestal afhankelijk van overheidsgeld of donaties. Zelfs als iedereen het er over eens is dat een initiatief meer dan wenselijk is, is het financiële plaatje niet vanzelfsprekend. Integendeel. En dat moet anders kunnen, dachten wij. ‘Wij’ zijn de gemeente Rotterdam en adviesbureau Rebel. In 2017 gingen we om de tafel zitten, met als resultaat: de RIKX.

De RIKX is een digitale munt voor sociale waarde. Het brengt twee werelden samen. Ondernemingen kunnen RIKX kopen op het digitale platform en bij de gemeente inleveren om aan hun Social Return verplichting te voldoen. Sociaal ondernemers plaatsen projecten op het platform en bieden RIKX aan, waarmee ze hun investering dekken. Hoeveel RIKX ze mogen aanbieden, dat bepaalt een groep experts die de sociale waarde van elk project beoordeelt, aan de hand van meerdere criteria.

De eerste 2 jaar stonden in het teken van het concept ontwikkelen: verfijnen van de werkwijze, bouwen van de website, afspraken met het Werkgeverservicepunt Rijnmond en uitbreiden van het netwerk. Sinds de zomer van 2019 draait de machine. En met trots kunnen we zeggen dat de eerste projecten door de RIKX nu een feit zijn.

  • De ‘Bakkerswerkplaats’ geeft mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een praktische opleiding tot bakker, via een-op-een begeleiding, en helpt ze bij het vinden van een baan.
  • ‘Talentfabriek 010’ zoekt via RIKX budget voor opleiding en boeken van de deelnemers aan een entree-startopleiding (MBO-1), gericht op de Rotterdammers die nooit eerder hebben gewerkt, geen diploma hebben en de Nederlandse taal niet goed beheersen.
  • Het project ‘Netwerken voor werk’ vergroot het bedrijvennetwerk van jongeren via training en een netwerklunch. Het is nu in een vergevorderd stadium van het ontwikkelen van lesmateriaal en start binnenkort de trainingen.

De RIKX is een systeeminnovatie. Het systeem zit slim in elkaar, is betrouwbaar door de betrokkenheid van overheden en experts, en helpt sociaal ondernemers daadkrachtig te ondernemen. De economische theorie en principes van vraag en aanbod vormen de basis voor de RIKX. Als het in Rotterdam werkt, kan het dus in principe overal in de wereld werken. Nu we het concept in een pilot hebben bewezen en geperfectioneerd, is het tijd voor de volgende stap. We willen uitbreiden. Wanneer andere overheden het systeem van de RIKX ook gaan omarmen, wordt het een mooie aanvulling op de subsidieregelingen en de Social Return instrumenten die nu veel worden gebruikt.

In de huidige corona-crisis is het positie van sociaal ondernemers extra belangrijk, maar zijn de financiële middelen schaars. We zullen niet beweren dat de RIKX een zaligmakend middel is, zeker niet. Maar het heeft zijn effect in Rotterdam inmiddels bewezen. Voor gemeenten die sociaal ondernemers een impuls willen geven maar niet goed weten hoe, is de RIKX het verkennen waard.

Meer informatie