Er kan zoveel meer dan klassiek leegstandbeheer

Veel partijen kloppen in eerste instantie bij ons aan met een leegstandbeheervraag. Vervolgens proberen we de blik van de opdrachtgever te verbreden. In jouw gemeente of jouw vastgoed is zoveel meer mogelijk! De kunst is om de maatschappelijke, en vaak urgente, woningvraag boven tafel te krijgen en deze te koppelen aan beleidsdoelen en de mogelijkheden van leegstaande gebouwen. Steeds meer partijen zien hiervan de maatschappelijk meerwaarde. Ze vertellen me: we hebben altijd ingezet op klassiek leegstandbeheer, maar eigenlijk zijn we ons leegstaande vastgoed aan het verkwanselen.

Maar waarom wordt leegstaand vastgoed niet veel vaker maatschappelijk benut voor woonurgenten? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Bij gemeenten en maatschappelijke organisaties werken afdelingen ‘vastgoed’, ‘wonen’ en ‘wonen en zorg’ vaak langs elkaar heen. De ene afdeling zit met doelgroepen in haar maag terwijl de oplossing bij een andere afdeling ligt. Veel partijen hebben pas de laatste jaren zicht op in hun volledige vastgoedportefeuille, en dus op wat er leeg staat. De inzet is dan meestal om de portefeuille af te bouwen en tot die tijd leegstand tegen te gaan met klassiek leegstandbeheer.

Dat is eeuwig zonde! Een dak- en thuisloze kost de gemeente een vermogen. Als je leegstaand vastgoed kan inzetten voor wonen, werken en recreëren dan heb je een vette plus te pakken. Maar dan moet de afdeling vastgoed van de gemeente wel toestaan dat naast de aanzienlijke economische meerwaarde ook de maatschappelijke meerwaarde een rol mag spelen tot het vastgoedobject is verkocht. Wij praten vaak met verschillende afdelingen om te kijken of er matches te maken zijn. Vooral gemeenten vinden dit proces spannend. Ik snap dat ook wel. Als je als wethouder een dergelijke werkwijze introduceert dan ben je de koning als het lukt. Maar als het míslukt sta je bij wijze van spreken op straat.

We hebben zoveel voorbeelden van mensen die uit de hemel en de hel komen en door een tijdelijke woning hun leven weer op poten krijgen. Dat is voor ons een enorme energiebrenger.

Magazine

Dit blog is onderdeel van het magazine Nieuwe huisvesters in het flexwonen. Met dit magazine willen we u kennis te laten maken met deze ‘nieuwe’ partijen. Wie zijn zij en op welke maatschappelijke vragen proberen ze een antwoord te formuleren? Wat bieden zij (kwetsbare) spoedzoekers en hoe werken ze? En wat kunnen gevestigde partijen hiervan leren?