Een steentje bijdragen

Als ik met mijn opa door de stad liep dan liet hij me zien aan welke gebouwen hij gewerkt had. Trots was hij op de muren van een kerk die had hij gemetseld in Dokkum. Ook vertelde hij over de tijd van de wederopbouw en dat hij helemaal naar Limburg reisde om daar te werken aan het herstel van de woningen en boerderijen.

Vandaag de dag staan we voor de opgave om in korte tijd ruim 1 miljoen nieuwe woningen te bouwen, best veel en ingewikkeld. Regelmatig vraag ik me af wat mijn bijdrage zal zijn en hoe ik later aan mijn kleinkinderen kan vertellen welke steen ik heb gelegd.

In ons werk is de fysieke component van het resultaat vaak minder zichtbaar. Om de impact te laten zien, laat ik me regelmatig inspireren door de ervaring die ik heb opgedaan tijdens een stage in Seattle. Bij de Pike Place Market Foundation werkte ik aan een plan om negen miljoen dollar te werven voor de uitbreiding van de markthal, seniorenwoningen en een community center. In Seattle zijn veel organisaties sterk in het creëren van bewoners- en ondernemersbetrokkenheid bij maatschappelijke opgaven. Zo werd ook voor deze uitbreiding een beroep gedaan op de bijdrage van Seatllers om het kloppend hart van de stad te versterken. Ruim zesduizend inwoners en bedrijven leverden een financiële bijdrage aan de markttoevoeging. Hun naam staat gegraveerd in een plaatje dat wappert in de reling van de trappen van de nieuwe markthal.

Ook in Nederland werken veel bewoners en bedrijven aan een krachtige stad en regio, maar de zichtbaarheid van hun ‘social impact’ kan soms wel eens een vleugje inspiratie uit Seattle krijgen. De komende maanden laten we in een reeks interviews met prominente ondernemers zien op welke wijze zij hun steentje bijdragen aan de stedelijke en regionale ontwikkeling.

seattle

Over de maatschappelijke impact van onze activiteiten

Wilt u meer weten over de impact van de activiteiten die Platform31 uitvoert, neem volgende week eens een kijkje in ons maatschappelijk jaarverslag: diverse projecten met uiteenlopende partners laten zien hoe we maatschappelijke vraagstukken vanuit een integrale aanpak benaderen.