Eén jaar op weg naar een aardgasloos Zutphen: wat leren we daarvan?

Sinds ongeveer een jaar denken we in Zutphen samen met onze bewoners na over het naderende aardgasloze tijdperk. Onder de vlag van Wijk van de Toekomst hebben we een proefwijk aangewezen. We gingen de buurt in en maakten een site. Wat kunnen we – terugkijkend – leren van dit eerste jaar?

Een beetje ouderwets (want top-down) hebben we een eerste wijk aangewezen. Hier staan koop- en huurwoningen en de buurt kende elkaar – door het verzet tegen de komst van een AZC – al een beetje. We kwamen elke twee maanden met 15 à 20 mensen bij elkaar. Ook de corporatie, het waterschap en Alliander zaten aan tafel. We zijn erg blij dat ook zij meedoen en het belang inzien van dit proces.

Al snel hadden we een luisterend oor. Er stonden enthousiastelingen op die de deuren langsgingen. Er ontstonden buurtcollectieven. Ze gingen zelf avonden organiseren. We wisten eigenlijk niet wat ons overkwam. Hier waren we erg blij mee. Het zijn echter wel de eigenaren van de koophuizen die nu actief zijn. Bij de huurders en de corporatie gebeurt nog niet zoveel. Om de bewoners in beweging te krijgen, is een enthousiast gemeentelijk projectteam essentieel. De projectleider organiseerde ruim tijd en geld. De man van de kaarten actualiseerde steeds onze plattegrond. Ook erg belangrijk is onze communicatiemedewerker met haar drie V’s: verhalen, video’s en visuals.

Tot nu toe hebben we drie filmpjes van ongeveer 60 seconden gemaakt. Die lanceerden we als daar een passende aanleiding voor was. Mensen deelden dit beeldmateriaal op social media massaal. Twee van de drie filmpjes hebben we in de lokale bioscoop als voorfilmpje laten zien. Natuurlijk hebben we ook de gemeenteraad geïnformeerd. Zij weten van het project. Maar laten we eerlijk zijn: het zijn vooral de burgers (vooral van onze proefwijk) waar we onze aandacht op richten. Van groot belang ten slotte was ook de aardbeving in Groningen, de reactie van Wiebes daarop en het besluit om de gaswinning in ons land af te bouwen. Om eerlijk te zijn: dat hielp enorm.

Meer lezen