De wal keert uiteindelijk toch het schip

“Ruim 70% van de Nederlanders verwacht in de hoofdstad geen prijsdaling in de komende tien jaar. Eén op de zeven Nederlanders verwacht dat huizenprijzen in de hoofdstad nooit meer dalen.” Dat concludeerde de ING een half jaar geleden op basis van een onderzoek naar het vertrouwen in de toekomstige woningmarkt. Consumenten werden ondervraagd over hoe zij aan kijken tegen de prijsontwikkeling de komende jaren. Opmerkelijke resultaten, met name over Amsterdam. Dat de markt , het abstracte spel van vraag en aanbod, geen geheugen heeft ligt wel voor de hand, maar de consument zou toch beter moeten weten.

Ten tijde van het onderzoek zagen we echter al de eerste kentering op de woningmarkt aankomen, zij het op bescheiden schaal. De verkooptransacties in de krappe gebieden kennen namelijk al een aantal kwartalen een neerwaartse trend. Ja, in Nederland als geheel (tot voor kort) nog stijgend, maar niet in de populaire steden. Dat zou kunnen worden veroorzaakt door een tekort aan aanbod (er is geen geschikte woning te vinden). Maar er is een tweede indicator voor een kentering: het aanbod is inmiddels ook aan het stijgen in de krappe gebieden. Prijzen de steden zichzelf uit de markt wellicht? Ik heb het vermoeden van wel. De stedelijke koper is de laatste jaren wel wat van profiel aan het veranderen (ook ouderen trekken weer de stad in), maar blijft vooralsnog hoofdzakelijk de jonge professional. En die hebben nu eenmaal een wat beperktere financiële polsstok als er bij de aankoop van een woning geen bijdrage vanuit het ouderlijk huis komt.

Goed nieuws overigens voor Almere en Lelystad (en de rand van Friesland). Inmiddels bloeit de woningmarkt daar weer helemaal op door de uitgeweken stedelingen. Met Lelystad als grootste stijger in het tweede kwartaal van 2017. Een tijdje geleden dat ze zo positief in het nieuws geweest zijn.

Komt er dan een prijsdaling aan? Lastig te zeggen, een volgende correctie (of wellicht crisis) zal altijd weer anders zijn dan wat we in het verleden hebben meegemaakt.
Ik zie de verkoopprijzen op korte termijn in de krappe gebieden niet direct spectaculair dalen. Maar ik zie wel een natuurlijk mechanisme optreden waarbij langzaam een normalisatie plaatsvindt. En we blijven natuurlijk wel nuchtere Nederlanders, er komt een tijd voor de consument dat het echt genoeg is.

Gerco van den Berg, programmamanager Woningmarkt, NVM

Meer lezen

Wilt u meer weten over de stand van zaken op de koopwoningmarkt?

Kennisdossier Woningmarkt

Platform31 bundelt de belangrijkste kennis over de woningmarkt voor u in een overzichtelijk kennisdossier. In dit kennisdossier koppelen we beschikbare kennis aan stedelijke praktijk, stellen relevante kennis beschikbaar en informeren over de nieuwste trends en ontwikkelingen.

Kennisdossier Woningmarkt