De kunst van verwachtingen overtreffen
Recent kopten de kranten weer over teruglopende bezoekersaantallen in Nederlandse binnensteden. Dit raakt nu zelfs de grote steden. Binnensteden en winkelgebieden concurreren niet alleen met elkaar, maar ook in toenemende mate met andere vormen van vrijetijdsbesteding. Onderzoek van het CBS laat zien dat mensen steeds minder vaak ‘winkelen voor plezier’ en juist vaker een evenement of attractiepark bezoeken. Wat betekent dat voor de toekomst van retail in binnensteden?
Waar de toon in de meeste krantenberichten onheilspellend was, bleek uit een NOS-bericht ook iets positiefs. De forse daling van bezoekersaantallen bleek niet ten koste te gaan van de omzet van winkeliers. En dat laatste is best bijzonder in een markt waarin de omzetten van fysieke winkels dalen ten faveure van de omzetten van online winkels. Dat geeft te denken. Blijkbaar worden ook de grote steden steeds minder vaak bezocht, maar vinden de bezoekers er wel wat ze zoeken. Wat doen zij goed? De grote steden investeren flink in beleving. Daarmee bieden ze naast het uitgebreide aanbod dat consumenten wensen ook aangename verblijfmogelijkheden. Heeft een dergelijke aanpak ook in kleinere steden zin?
In onze ogen wel. Niet alleen vanwege de functie voor bezoekers, maar vooral omdat binnensteden bij uitstek de centrale ontmoetingsplaatsen in steden zijn. En wij denken zeker dat het zinvol is om in ontmoetingsplaatsen van mensen te investeren. Het is daarbij cruciaal om in te spelen op de behoeften van de belangrijkste doelgroepen. Dat betekent dus ook dat het belangrijk is om te weten wie die doelgroepen zijn. Op basis daarvan kan je gericht investeren in maatregelen om deze doelgroepen sterker te binden.
Het is daarbij interessant om te kijken welke lessen je van andere vormen van vrijetijdsbesteding kan leren. In onze vorige blog zijn wij al ingegaan op de lessen van attractieparken; lessen die toepasbaar zijn op stedelijk niveau maar ook op het niveau van afzonderlijke straten en locaties. Het is ook interessant is om te kijken of je ook van evenementen kan leren. Of van fysieke winkels die tegen de trend in de afgelopen jaren meer bezoekers trokken. Zoals supermarkten en ‘reuzen’ als IKEA en Hornbach, maar ook meer kleinschalige initiatieven van blurring of retailers die gedurende een specifieke periode van het jaar meer bezoekers trekken.
Denk bijvoorbeeld aan de Intratuin in Duiven, waar jaarlijks ruim 8.000 vierkante meter wordt omgetoverd tot kerstlandschap. Het maakt van het tuincentrum een sprookjesparadijs dat bezoekers uit heel Nederland trekt. Dit terwijl het tuincentrum de rest van het jaar vooral mensen uit de regio trekt. Veel van de bezoekers van de kerstshow zien dit als een jaarlijks uitje. Een ‘dagje Duiven’ in plaats van een ‘dagje Efteling’.
Een gemene deler van succesvolle evenementen, attractieparken of winkelformules is volgens ons dat zij erin slagen om de verwachtingen van hun bezoekers te overtreffen. De toegankelijkheid is beter dan verwacht, de service is beter dan verwacht, er is meer te doen dan verwacht en de sfeer is fijner dan verwacht. En bij de echt succesvolle evenementen, attractieparken en winkelformules word je zelfs door iets of iemand verrast!
Maar hoe kunt u ook in uw binnenstad de verwachtingen van mensen overtreffen? Naast diepgaand inzicht in de achtergronden en motivaties van bezoekers, vraagt het vooral om lef. Lef om bezoekers iets anders te bieden dan de ‘normale’ gang van zaken. Lef om risico’s te nemen en te investeren in het onbekende. En lef om te bouwen aan een uniek verhaal. Bent of kent u een binnenstadsprofessional met lef? Dan horen wij graag uw verhaal!
Deel uw ervaring
Kunnen binnensteden iets leren van evenementen, attractieparken en winkelformules? En wat vindt u dan echte succesvoorbeelden? Wilt u uw ervaringen delen, stuur uw reactie dan naar
Gilbert Bal, Barbara Heebels, Janneke ten Kate en Pimm Terhorst willen u graag een ander perspectief op binnensteden laten ontdekken. In een vijfdelige blogreeks houden zij een pleidooi voor een aanpak in binnensteden waarin het menselijk perspectief centraal staat.
Zie ook: Kennisdossier Vitale binnensteden